Kultúra

2020

              BODROGKÖZI  NÓTAEST – 2020. január 19.

"A zene híd .......összeköti az embereket valami feljebbvalóval, a zene kimondja azt, ami kimondhatatlan."

A magyar nóta az egyik legszebb  kincsünk, mert az őszintén adja át az ember örömét, bánatát, szerelmét és elmúlását.

A dal mindig közösségmegtartó erővel bírt. Dal nélkül kevésbé volna szép a világ, üresebb lenne szívünk, lelkünk és egész kultúránk, nemzeti sajátosságaink vesznének el.
Hogy mindezeket megőrizzük a község önkormányzata újra megrendezte immár 3.alkalommal a Bodrogszerdahelyi nótaestet a helyi kultúrközpont nagytermében 2020. január 19.– én 15:00 órai kezdettel.

Az első nóta elhangzása után a polgármester köszöntötte a vendégeket és a jelenlévőket. A program első részében a bájos műsorvezető Erdélyi Claudia üdvözölte a közönséget és színpadra szólította Jurász József helyi lakosunkat, aki gyerekkora óta szívében hordozza a nóta és muzsika szeretetét, aki egy nótacsokorral ajándékozta meg a jelenlévőket.

 Ezt követően sorra színpadra léptek szebnél szebb nótákkal az előadó művészek, neveztesen: Kádár Zsuzsa, Szeredy Krisztina, Buta Árpád, Szabó Lajos és Erdélyi Claudia, aki műsorvezetőként is szerepelt. Az énekeseket kísérte Miskolci Balogh Zoltán és zenekara.

Az előadásuk csodálatos élmény volt a közönség számára.

Egy rövid frissítő után a műsor további részében a művészek operett egyveleggel, gyönyörű fellépő ruhákban kápráztatták el a közönséget, akik vastapssal jutalmazta előadásukat. Elhangzottak részletek a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska operettekből is.

Továbbá nóták, melyeknek sorait falvédőre hímezve otthonukban őrzik nagyanyáink, és amiket bizonyára a jelenlévők fiatalkorukban is számtalanszor énekeltek már, ám lényegüket talán most értik -érzik igazán. Múltba révedő tekintetek, ki tudja hol kószáló gondolatok…. Eltűnt nyarak, amiket ilyenkor mindenki felidéz magában.

 A nóta szeretete visza tükröződött abban is hogy a közönség együtt énekelt a művészekkel és lehet mondani, hogy egyfajta híd kötötte ösze őket- a zene hídja! Leírhatatlan élmény volt mindenki számára ez a kellemesen eltöltött pár óra, és a fellépők is szívesen énekeltek e hálás közönségnek megköszönve a nemszűnő vastapsot. A finálé után a polgármester megköszönte a művészeknek csodálatos előadásukat és a közönségnek a vastapsot.

Reméljük, hogy a résztvevő közönség szívébe zárta az előadókat.
Mert ők újra szívből énekeltek mindannyian.


 

2019

Karácsonyi műsor és a  IV.adventi gyertya meggyujtása – 2019. december 22.

Az adventi időszak utolsó vasárnapjához érkeztünk, mikor meggyútjuk a negyedik-utolsó gyertyát az adventi  koszorúkon. Ilyenkor már az otthonokban teljes díszükben pompáznak a fenyőfák, a sok finomság készül a konyhákban és a várakozás utolsó pillanatait éljük meg.

 Bodrogszerdahely község Önkormányzata  2019. december 22.-én megrendezte a karácsonyi  ünnepséget   községünk polgárainak  és minden kedves ide látogatónak, ahol felléptek a helyi alap iskolák és óvoda gyermekei  ünnepi műsorukkal. A műsor a polgármester beszédével kezdődött, melyben kiemelte az ünnep jelentőségét. Ezt követte a görögkatolikus és a református egyházak képviselőinek ünnepi áldása. A gyerekek varázslatos fellépése kellemes karácsonyi hangulatot idézett meg  amit a műsor végén vastapsal jutalmazott a közönség. Ezután minden jelenlévő kivonult a község koszorújához ahol  az utolsó gyertya meggyújtása után egy közös karácsonyi dalt énekelt mindenki, mellyel nyugalmat és szeretetet vihettek othonaikba.


6. bodrogszerdahelyi karácsonyi vásár - 2019. december 14.

    A Karácsony egyre gyorsabban közeledik és sokunk számára kezdődik a készülődés időszaka...sütés,takaritás, fenyőfa diszitése és az ajándékok megvásárlása. Viszont ne feledjük hogy a Karácsonyhoz hozzá tartoznak a vásárok is ahol a vásárláson kivül kellemesen eltölthetjük az időt a barátaink, kolégáink és családunk társaságában, és ahol egy kis időre kikapcsolódhatunk a mindennapi készülődési hajtástól.  Községünkben már hatodik alkalommal megrendezte a helyi ,,Restart“ polgári társulat a hagyományos karácsonyi vásárt 2019. december 14.-én a helyi kultúrközpont termében, ahol községünk szervezetei, az alapiskolák és az óvoda gyermekei és pedagógusai várták az ide látogatókat saját kezűleg készített tárgyakkal, amiket jelképes összegért bárki megvásárolhatott, így támogatva a szervezeteket. A kultúrközpont előtti téren a község szervezetei várták az odalátogatókat finom ételekkel és melegítő italokkal.

   A karácsonyi hangulatot fokozta vendégünk ,,Ujvári Marika“ magyarországi énekesnő fellépése, aki ünnepi műsorában ismert karácsonyi dalokat adott elő és minden dal előtt egy-egy verssel ajándékozta meg a közönséget, aki vastapsal jutalmazta a művésznőt.

   Az egész vásár a maga varázsával mindenkibe megidézte a karácsonyi hangulatot.   Köszönjük a ,,Restart“ polgári társulatnak a kiváló szervezést és reméljük hogy jövőre újra találkozunk.


          Szent Miklós napja – 2019. december 6.

         ,, A Mikulás gyorsan eljő
            feje felett nagy hófelhő.
            Rénszarvasok húzzák szánját,
            hó csipkézi a bundáját.

            Kövér puttony van a vállán,
            hópihe ül a szakállán.
            Mikor hozzád megérkezik,
            cipőd sok-sok jóval telik.´´

           Szent Miklós a legkedveltebb szentek közé tartozik de ennek ellenére nagyon keveset tudunk életéről. Patarban született 270 – évében. Fiatal korában híres volt jotékonyságáról, amely még nagyobra nőtt mikor felavatták püspökké és a gyermekek patrónusa lett. A Mikulás név legelterjettebb időszaka a 12.században volt és a mai napig használják névadó névnek, valamint ehez hasonló neveket mint.például -Colin.Nicolson, Nixon,Nikolaj, Nicola és Nicolette. A Mikulás kedvenc szereplője volt a középkorú drámáknak. Sok Görögkatólikus és az Ortodox  templomot szenteltek neki az egyházak.

Minden évben december 6.-án ünnepeljük Szent Miklós napját, bár a gyerekeket előző este ajándékozza meg. Községünkbe is ellátogatott hogy csomagokat ajándékozzon a község gyermekeinek, akik visszafogott lélegzettel várták a helyi kultúrközpont nagytermében. A várakozást énekkel és közös tánccal töltötték a Mikulás segédeivel együtt, a manóval és az ördöggel. Végül a Mikulás megérkezett csengőjével jelezve, hogy minden gyermek halja őt. Elfoglalta a helyét ahová a gyerekek egyenként oda mehettek átvenni az ajándék csomagot. Cserébe énekeltek vagy verseltek, és a Mikulás kérdéseire válaszoltak. A szépen feldíszített kultúrteremben a gyerekek élvezhették az ünnep hangulatát karácsonyi melódiák mellett szüleikkel és nagyszüleikkel. Ének, tánc és vidámsák jellemezte az est hátralevő részét és reméljük mindenki egy kis boldogságot és jó érzést vitt haza.


Nyugdíjas nap  2019 –október 23.

      Minden ember életében beköszönt a nyugdíjaskor, az időszak amit nevezhetünk akár az élet őszi éveinek. Ilyenkor már minden időskorú csak a pihenésre vágyik a sok-sok dolgos, nehéz évek után, mikor teljes erejükkel dolgoztak azért, hogy a család semmiben sem szenvedjen hiányt. Mindig volt idejük és erejük arra, hogy jobb életet biztosítsanak  a család számára. Tiszteljük a szépkorúakat és nyugdíjasainkat, hiszen megérdemlik a szüntelen hálánkat és figyelmünket mindenért amit tettek egész életükben a szeretteikért. Az év minden napján kifejezhetjük nekik a köszönetünket, de van egyetlen nap világszerte, amely csakis róluk szól, és ez  a ,,Nyugdíjasok napja“. A bodrogszerdahelyi önkormányzat és a képviselő testület is megrendezte az ünnepélyes eseményt a  nyugdíjasok számára október 23.-án a helyi kultúrközpontban. Az ünnepi délután egy verssel kezdődött- Gál Ilona előadásában. Ezt követte a polgármester köszöntője, melyben hangsúlyozta a nyugdíjasok nélkülözhetetlen munkáját, szeretetüket és türelmüket,  amiért tisztelet és köszönet jár nekik! A további percekben a helyi ,,Naplemente“ elnevezésű nyugdíjas klub alapítói és vezetői mondtak pár szót a klub alakulásáról és működéséről, és mivel megszületett a nyugdíjasok himnusza is, minden jelenlévő ezt el is énekelte, ami megható és szép volt. A közös ének után Belász Lucia üdvözölte a jelenlévőket és nagyon kellemes szórakozást kívánt mindenkinek. Ezután Gál Ilonka néni egy újabb gyönyörű verset mondott el mindenki örömére. A további szórakozásról pedig a meghívott vendégünk – ILONA SOLO zenekar énekesnője gondoskodott, aki örökzöld slágerekkel örvendeztette meg a nyugdíjasokat. A finom vacsora után még élvezhették a fülbemászó melódiákat, és egy idő után néhányan táncra is perdültek, fokozva a jó hangulatot.

A kedves szavak, tisztelet, szeretet, finom étel és jó zene ez mind, mind kevés a hálánk kifejezésére, de elég ahoz, hogy mosolyt csaljunk az idősök arcára és egy kis boldogságot vigyünk a szívükbe. Nagyon reméljük, hogy jövőre is megtehetjük és hogy sokan tisztelnek meg minket azzal ha eljönnek.

                                                                                                   Viszontlátásra jövőre!

,,Ifjú Szívek Táncszínház“ – Határon túli nemzeti tánc

A színház múltja

Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradícionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik.

Műsorai műfajilag változatosak: a tradicionális tánckultúra formanyelvére épülő táncszínházi darabok, a táncokat életképszerűen, területek szerint bemutató néptáncelőadások.

Az együttes célközönsége elsősorban a szlovákiai magyarság, de a szlovákiai magyar tánc- és zenekultúra reprezentánsaként bemutatkozott már a világ legkülönfélébb színpadain. Színházi produkciók alkotása és bemutatása mellett az együttes aktívan közreműködik néhány országos rendezvény szervezésében és lebonyolításában is. A színház tagjai tobnyire egyetemi halgató de vannak olyan tagok akik aktívan tanítják a néptáncot.

2019. október 12.-én Bodrogszerdahely Önkormányzata megrendezte az „Ifjú szívek” táncszínház előadását, amelyet a Kulturális Minisztérium által megnyert „Határon túli nemzeti tánc” pályázat részeként rendezett meg a népi folklór szerelmese számára.

A „Határon túli nemzeti tánc“ előadása betekintést nyújt a 18.századba, amikor elkezdődik a szabad de erőteljes toborzás a hadseregbe. Ebből kifolyólag elterjedt az úgynevezett verbunkos tánc, ami tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában. Az előadás 60 perce alatt nyomon kísérhettük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén.


V. SZERDAHELYI NYÁR 2019Újra beköszöntött a nyári időszak, amely a szabadságok, szórakozások  és a pihenés ideje. A nyári hónapok alatt mindenki igyekszik az ideje nagyrészét a családjával tölteni. A szabadtéri programokhoz és fesztiválokhoz hozzá tartoznak a falunapok is.

Községünk önkormányzata 2019. július 20.-án megrendezte a helyi focipályán sorrendben az ,, V.Szerdahelyi nyár“ rendezvényt a jó hangulat, pihenés és szórakozás jegyében.

A rendezvényt,, Soós Fecó és Hencsy“ mulatós páros nyitotta meg. Ezt követte a polgármester ünnepélyes beszéde. Beszédében üdvözölt minden jelenlévőt, a rendezvény támogatóit, és köszönetet mondott mindenkinek aki munkájával hozzájárult a rendezvény megszervezésében.

A program folytatásában fellépett a ,,Csillagfények“ klasszikus balett tánccsoportja valamint a  ,,Silver Line“ táncegyüttes akik Sárospatakról érkeztek és tánctudásukat mutatták be nekünk.

Őket követte a nálunk már jól ismert ,,One Life Dance“ táncszínház műsora.

A fellépésük után a programot kis időre megszakította a faludíj és apolgármesteri díj átadása.

Faludíjat kapott:  Timko István a többéves hasznos munkálkodásáért a község és lakosai részére.

Polgármesteri díjat kapott:  Sýkora Miroslav a község képviseletéért és  az elért eredményekért a zenei világban. A díj átadása után megtisztelte a közönséget két gyönyörű szerzemény eléneklésével.

Az ünnepélyes progamot a ,,DRED és DORIS“ formáció folytatta saját és ismert sláger összeálítással és őket követte ,,Szirota Jenifer“ énekesnő dalaival.

Végül a programot a ,,Jam-REPUBLIK“ élő koncertje zárta közel két orán keresztül . A szép napot 22.00 órai kezdettel egy izgalmas és gyönyörű tüzijátékkal fejeztük be. Egész nap mindenki de főleg a gyerekek élvezhették nagy örömmel  a kísérő programokat mint p: ugráló várak, trambulinok, arc festés, lovaglás és körhintázás. Minden látogató élvezhette a kellemes légkört családjuk és barátok társaságában finom ételek és frissítő italok kísérétében.

Külön köszönet jár a támogatóknak.

Nevezetesen:

ZELOVOC-POTRAVINY Kačiková Judita

CEDS, s.r.o. – Gabriel Kišš

DÁLIA OPTIKA- Anton Hautman

TOKAJ Zlatá Putňa

Kájel s.r.o.

Thach Bui Van HOSTINEC HANOI

EURO-GSM s.r.o.,

KOMPLET AUTOSERVIS s.r.o. – Robert Feher

AGROREÁL a.s.

REŠTAURÁCIA BÁRÓ

ALFA- Csaba Tóth

Tibor Czuľba – Lekáreň ABSINT

Mini potraviny – Leopold BALOG

DIVES HORTUS SLOVAKIA s.r.o.

Vojtech Oláh – STAV-KOV

Zlatica Tóthová- DARČEKY A KVETY

Žaneta Šándorová PIZZERIA FAMILIA

PEKÁREŇ - Judita Gulyásová

Skalina Ladislav VINOHRAD DAMASKUS

Vijofel s.r.o.


TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS KÖZSÉGÜNKBEN - 2019.4.27.

Földünk békéje és túlélése, ahogy mindannyian tudjuk, éppen azon emberi tevékenységek miatt került fenyegetett helyzetbe, melyek nélkülözik az elkötelezettséget a humánus értékek mellett. A természet és forrásainak pusztítása a tudatlanság, mohóság és a Föld élővilága iránti tiszteletlenségnek a következménye. Ez a tiszteletlenség még a saját utódainkra is kiterjed, a következő generációra, amely egy nagymértékben lepusztult Földet kap örökségül, ha a teljes körű béke nem valósul meg, és a környezeti rombolás a jelenlegi mértékben folytatódik...

,, Az univerzum külső bolygóinak feltárásába kezdtünk, miközben Földünk saját óceánjai, tengerei, forrásai egyre szennyezettebbekké válnak, és különböző életmegnyilvánulásaik még mindig nagymértékben ismeretlenek. Földünk ritka élőlényei, állatai, növényei, rovarjai és még a mikroorganizmusok közül is jó néhányat egyáltalán nem fog ismerni a jövendő nemzedék. Megvan a képességünk és a felelősségünk. Lépnünk kell, mielőtt késő lesz.”

                                                                                                                                       / Dalai Láma /

   Ebből a meggyőződésből és a ,,Föld napja“ alkalmából Bodrogszerdahely község Önkormányzata megszervezte a tavaszi nagytakarítást, közös szemétszedést és virág ültetést  2019. április 27.-én. Akik részt vettek, jelenlétükkel nemcsak azt sugallták, hogy zavarja őket a környezetünkben felgyülemlő szemét, hanem azt is, hogy készen állnak arra, hogy tegyenek ellene és segítsenek községünket megtisztítani. Ennek fényében lelkesen  indult neki a csapat, hogy minél több szemetet összeszedjen. Célunk az volt, hogy elinditsunk egy  mozgalmat a tisztább és egézségesebb jövőért, mert unokáink és dédunokáink szintén itt, ebben a községben szeretnének majd élni. Ezért óvnunk kell a földet és környezetünket. A község kultúrközpontja elé virágok lettek  kiültetve, amiért a helyi nyugdíjas klub tagjainkak ezúton is köszönettel tartozunk. A fiatalabb korosztály a község több részén is szemetet gyűjtött. A kezdeményezés pozitív végeredményt hozott, hiszen több zsák szemetet sikerült begyűjteni. Viszont még mindig maradtak községünkben olyan helyek, amelyek megtisztításra szorulnak. Ígyhát a jövőben majd biztosan alkalom nyílik újabb szemét szedési programra. A jelenlévőknek mégegyszer köszönjük a részvételt, hisz mindannyian hozzájárultak ahoz, hogy valami hasznosat tegyenek a faluért, földünkért önmagukért és a jövőnkért.


2018


IV. Adventi gyertya gyujtás

   A karácsony fogalma magába zárja a szeretetet, tiszeteletet és az alázatot szeretteink iránt. Ilyenkor ünnepeljük Jézus születését, megváltónk érkezését. Elcsendesedünk, imádkozunk a békéért és fohászkodunk, hogy minden ember szívét átjárja a szeretet. A Karácsony már a küszöbön áll és mi is összegyűltünk a község adventi koszorújánál, hogy meggyújtsuk a IV. gyertyát is. Az egyházaink képviselőivel együtt imádkoztunk, ezután pedig megáldották a koszorút . Ezt követte a polgármester ünnepélyes beszéde, amelyben megköszönte mindenkinek az egész évi munkát, és áldott, békés Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt kívánt Bodrogszerdahely minden lakosának. Miután meggyújtotta a IV. Gyertyát, mindenkit meginvitált a görög-katolikus templomba, ahol a gyerekek ünnepi koncerttel kedveskedtek nekünk. A koncert gyönyörű karácsonyi légkört teremtett, és így mindenki elvihette a szívében a meghitt ünnep hangulatát, hogy örömmel ünnepeljen a családjával.

Legyen szeretetteljes, áldott Karácsonyuk és Boldog Új Évet mindenkinek! 

III. Adventi gyertya gyújtás

    Elérkeztünk a harmadik vasárnaphoz, amikor újra összegyűltünk a község Adventi koszorúja mellett,hogy meggyújtsuk a sorrendben harmadik gyertyát, aminek a színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja. Ez az öröm tükröződött mindenki szívében előző nap is a Karácsonyi vásárunkon amelyeta helyi ,,RESTART“ polgári szervezet rendezett meg szombaton 2018. december 15.-én. A vásár külön hangulatát fokozta a havazás, melyet leginkább a gyerekek élveztek. Alkalom nyíllott, hogy együtt töltsünk egy kellemes napot családunk és barátaink társaságában, kellemes környezetben, finom ételek és italok mellett. Az esti kultúrműsor sem hagyott kivetni valót, hiszen a zeneiskola növendékei és tanárai igazi karácsonyi hangulatot varázsoltak előadásukkal.

      Már csak egy hét van az év legszebb ünnepéig, Karácsonyig. Mindenki lassan felkészül Jézusunk születésének megünnepléséhez. Valaki teszi ezt nagyvonalú ajándékozással, valaki csak szerényen, vannak akiknek ez az ünnep a valódi értékeket jelenti, de egy közös mindenki szivében ott van, mégpedig a határtalan szeretet családja iránt , embertársai iránt, de legfőbképpen a nagy öröm az Úr eljövetele miatt. Mindenki számára fontos a családjával eltöltött idő is, hiszen ebben a rohanó világban lassítanunk kellene és megkell próbálni élvezni az ünnep varázsát.

     Az ünnepi köszöntő után az egyházaink képviselői pár gondolattal emlékeztették a jelenlévőket az ünnep valódi jelentőségére és közös ima után meggyújtották a harmadik gyertyát a község adventi koszorúján. Ezt követte a Szlovák Alapiskola növendékeinek ünnepi műsora, amely igazi meghitt pillanatot teremtett, és bizony meghatotta a jelenlévőket.

      Jövő vasárnap a negyedik gyertya meggyújtására szeretettel várunk mindenkit hiszen azt követi majd Karácsony ünnepe,amelynek felkészülésére már csak egy hét maradt, és átadhatjuk magunkat a békének és szeretetteljes ünnepnek!


II. Adventi gyertya gyujtása

   A II. Adventi gyertya gyújtás  alkalmából 2018 december 9-én gyültünk össze a község kultúr központja előtt, hogy elmélyedjünk az ünnepi várakozás szépségében és áhitatában. A második gyertya arra emlékeztet minket, hogy egy angyal elhozta a hírt Máriának és Józsefnek, hogy felnevelhetik Jézust - Isten fiát gyermekükként. Ez az időszak a szeretet és a megértés ideje. A gyertyák egymás utáni meggyújtása jelképezi a Karácsonyi ünnepre való várakozást.

   Az ünnepélyes köszöntő után együtt imádkoztunk a tisztelendő urakkal miután meggyújtották a második gyertyát a község koszorúján. Ezt követte az óvodások ünnepi műsora, amely mosolyt varázsolt az arcokra és boldogságot vitt a szívekbe. Kívánjuk mindenkinek hogy az Adventi várakozás legyen tele szeretettel és nyugalommal!

    Jövő vasárnap is várunk mindenkit sok szeretettel a III. adventi gyertya meggyújtásán.


I. Adventi gyertya meggyújtása

                                                               Advent első vasárnapja

                                                  ,, Virrasztva várjuk, lelkünk ünneplőbe

                                                     Az első vasárnap érkezik csendben.

                                                     Adventi koszorúnk már az asztalon,az

                                                     Első gyertya várja hogy lángra lobbanjon.“

                                                                                          /Márkus Katalin/

   Elérkezett újra az Advent időszaka amikor a hit, a remény és a szeretet tölti be az emberek szívét. Engedjük hát át magunkat a karácsonyvárás édes érzésének. Öltöztessük díszbe a szivünket, mert ebben az elanyagiasodott világban a hagyományok lassan feledésbe szállnak. Advent idején sok ember egyik üzletből a másikba rohan, és a szeretet mértékét az ajándék értékével próbálja helyetesíteni. A karácsonyi ünnep advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb első vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét jelenti. Minden vasárnap gyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún és minden gyertyának van jelentősége. 1. gyertya a hit, 2. A remény, 3. öröm és  a 4. szeretet. A világitó gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt a várakozóknak karácsonykor.

  A község adventi koszorúján is sor került az első gyertya meggyújtására december 2.-án a bodrogszerdahelyi kultúrközpont előtt. A polgármester köszöntője után a helyi egyházak képviselői megáldották a koszorúnkat, és meggyújtották az első gyertyát. Ezt követte az ünnepi műsor, amelyet a Magyar Tanitási Nyelvű Alapiskola diákjai adtak elő. A műsor tartalmas volt és meghitt  légkört teremtett a jelenlévők szívében.

   Talán a karácsony az, ami a legtöbb szeretetet viszi az emberek szívekbe. A kis Jézus képes arra, hogy a legkeményebb szívet is meglágyítsa, belőle is fakasszon egy kevéske szeretetet. Jó lenne, ha az ünnep lángja nem aludna ki az ünnep után sem!


BODROGKÖZI NÓTAEST – 2018. november 25.

                                                                ,,Hegedűjén a magyarnak
                                                  úgy zokog a magyar nóta,
                                                  mint hogyha egy egész nemzet
                                                  eltemetett álma volna.“

                                                                                            /Wass Albert: Magyarok dalolnak/

Az a mondás járja, hogy a magyar nótának még inkább, mint a népdalnak, a kotta a halála. Igazán csak stílusa szerinti előadásban tud hatni és érvényesülni. Megőrzésében és terjesztésében a cigányzenészeknek van jelentős szerepük. Egy-egy sikerültebb magyar nótát már a kottában való megjelenésük előtt divatba hoztak a cigányzenekarok.

A nótának színes érzelmi világa van amit szeretni kell és hagyományként őrizni és vinni kell tovább a következő nemzedék számára is. Ehez szolgálnak remek eszközként különböző fesztiválok, ahol alkalom nyílik bemutatni a széles közönségnek a nóta különböző ágazatait.

Bodrogszerdahelyen is immár második alkalommal 2018. november 25.-én került megrendezésre a BODROGKÖZI Nótafesztivál, amit az előző évben indított el a község önkormányzata egy kulturális program keretében. Második alkalommal megrendezett fesztiválunkon remény feletti létszámban gyűltek össze a nótakedvelők. A magyar nóta a nemzeti kissebségek körében fontos kulturális örökségként foglal helyet, éppen ezért a Nótafesztiválunk által teret adunk a művészeknek és zenészeknek, hogy bemutassák a régiónk kulturális örökségét a nótákon keresztül.

  A Nótaesten a polgármester köszöntője után felléptek hazai és külföldi előadóművészek és amatőrök is. A műsort Jurász József kezdte, aki bodrogszerdahelyi lakos, és egy nótacsokorral örvendeztette meg a közönség szívét. Szerepléseivel képviseli községünket számos belföldi és külföldi rendezvényeken. Őt követte Niczky Géza Sátoraljaújhelyről, aki már szintén nagyon sok különféle fellépésen van túl. Jó érzés hogy a külföldön élő művészek is szívükben éltetik a magyar nóta szeretetét.

  A műsor ünnepi hangulatát fokozta a bájos műsorvezető Erdélyi Claudia, aki a Dankó rádio alapítója, és aki a szomszédos Kiskövesdről származik, így örömmel vállalta a ,,hazai“ szereplést. Többek között a műsorvezetés mellett dalra is fakadt pár nóta erejéig.

Az est további részében fellépett Buta Árpád aki Erdélyből származik és Ferenc Orsolya, akik külön egy-egy nótával, majd együtt is operett részleteket adtak elő. Az est fényét a továbbiakban előadásukkal emelték Zamatócky Florianna és partnere Farkas Tamás aki a Budapesti operett szinház tagja, akik külön nótával, a későbbiekben pedig ismert operett részletekkel kápraztatták el a néző közönséget.

A művészeket kísérte Miskolci Balogh Zoltán prímás és zenekara. A második felvonásban a prímás úr is dalra fakadt és szívhez szóló nótával kedveskedett a polgármester úrnak. 

  Az egész nótaest alatt érezhető volt egyféle leirhatatlan kapocs a fellépő művészek és a közönség között, ami tükröződött abban, hogy a nótákat a közönség együtt énekelte az előadókkal. Mindenki, aki részt vett az előadáson bizonyára sokáig fog emlékezni erre a kellemesen eltöltött estére. Fellépőink is nagyon jól érezték magukat, hiszen ilyen közönség előtt szívesen szerepelnek. A finálé után a polgármester úr megköszönte a fellépő művészeknek a gyönyörű előadást és a közönségnek a vastapsot, amivel a műsort jutalmazták, és meginvitált mindenkit a következő jövő évi fesztiválra, ami már reméljük hagyománnyá válik minden évben november utolsó vasárnapján. Reméljük, hogy mindenki elvitte szívében egy kis részét örökségünknek, a jó hangulat, spontán szórakozás és vérpezsdítő muzsikaszó emlékét.

    Viszontlátásra jövőre!


 Nyugdíjas nap – 2018.október 19.

                                       ,, A legvégén nem az fog számitani, hogy

                                          mennyi év volt az életedbenn hanem hogy

                                          mennyi élet volt az éveidben!“

                                                                                   /Abraham Lincoln/

     Ezzel az idézettel mutatunk rá az élet szépségére, mert minden pillanat fontos mindenki számára. Főleg az idősebb korosztály már megélt számtalan gyönyörű percet, amire szívesen emlékeznek nyugdíjas éveiben. Sokuknak bizonyára volt része sok nehéz időszakban is, de az életük során számtalan tapasztalatot és bölcsességet nyertek, amelyekért kiérdemlik a társadalom tiszteletét.

     Az idősek napját az Egyesült Nemzetek Bizottsága nemzetközi ünnepé  nyilvánította 1991 – ben, és minden évben ünnepeljük ezt a mi nyugdíjasainkkal. Ez évben is a község önkormányzata  2018. október 19.– én 14:00 órai kezdettel a helyi kulturközpont nagytermében megszervezte a Nyugdíjas napot, amely kulturprogrammal és megvendégeléssel volt színesítve.

   A polgármester ünnepélyes beszéde után, amelyben rá mutatott a községben elvégzett aktivitásokra megkezdődött a kulturműsor, amelyben fellépett a Magyarországi Zenei Társulat szórakoztató programjával. Profeszionális előadásukban elhangzottak operett részletek, pop-rock zenei művek és táncdalok. Az együttes az egyik  legrégebbi és legtöbb tapasztalattal rendelkező együttes a régiónkban, amelynek vezetője  Havasi György.

További előadó művészek:  Kékesi Erika, Várkonyi Silvia és Gáspár Anni.

     A vacsora alatt és az est hátralévő részében a zenei aláfestésről Balogh István  zenetanár gondoskodott saját szerzeményeivel, és sok ismert slágerrel. Minden jelenlévő jól érezte magát,és reméljük, hogy örömmel emlékeznek vissza erre a szép délutánra.

IV. Szerdahelyi nyár – 2018.  július 21.

  A nyár a szabadság és a szórakozás ideje. Ilyenkor mindenki hazautazik a családjához, hogy együt szórakozzanak, és kellemes időt töltsenek el. Ez évben is községünk önkormányzata megrendezte 2018. július 21.-én a helyi sportpályán a ,,Szerdahelyi nyár“ nevű rendezvényt, hogy községünk polgárai eltöltsenek egy stresszmentes napot tele pihenéssel és relaxálással.

A falunap a községünk legfontosabb napja, amikor el kellene felejtenünk problémáinkat, és kilépni a mindennapi mókuskerékből, hogy a családunkkal és barátainkal együtt feltöltődjünk, és folytassuk újra a mindennapi munkánkat.

 Az ünnepi program a,, Motoros kaszkadőr show“-val kezdődött a focipálya parkolójában, amit az ,,Alone Avenue“ együttes koncertje követett. A koncert után községünk polgármestere ünnepélyes beszédében mindenkit sok szeretettel üdvözölt, és megköszönte a fellépő vendégeink részvételét.  A program a ,,Királyhelmeci banditák“  fellépésével folytatódott, akik egy gyönyörű táncstílust hoztak el nekünk, mint ahogyan a ,,One life Dance“ táncszínház is szórakoztató előadást mutatott be a közönségnek.

A Faludíj átadására  17.30 – kor került sor.

A faludíjat a következő polgárok  vették át:  

 • Gornyitzki Helena
 • Kiss Béla
 • Tokár Miklós

A polgármester díjat megkapták:

 • Sallai Zoltán( a NO NAME együttes tagja)
 • Bodrogszerdahelyi ifjúsági fociegyesület
 • Bodnár László

Az ünnepélyes átadás után fellépett a mulatós ,,KREDENC „ együttes Magyarországról, és aki szereti a mulatós műfajt, az kimulathatta magát. Folytatásként következett a ,,DESPERÁDÓ“ pop együtteskoncertje, amely egy órán át szórakoztatta a közönséget legismertebb slágereivel.

 Az est fénypontja a ,,QUEENSHOW“ zenekar  élő koncertje volt, aminek a befejeztével zenei aláfestéssel egybe kötve egy fergeteges tűzijátékot láthattunk. Ezzel lezárva ezt a csodálatosan eltöltött napot, amelyen a falu lakosai igénybe vehették a kísérő programokat is mint: ugráló várak, trambulinok, lovas kocsikázás, lovaglás és körhinták nyújtotta szórakozást. Mindeközben fogyaszthattak rengeteg frissítő italt , finom ételeket és finomságokat. Az időjárás is kedvezett, aminek örülünk, és reméljük, hogy jövőre is ilyen sokan ellátogatnak erre a rendezvényre!

A szponzoroknak köszönjük a támogatást!

ZELOVOC-POTRAVINY Kačiková Judita

Žaneta Šándorová PIZZERIA FAMILIA

AGROREÁL a.s,.

TOKAJ Zlatá Putňa

RESTAURANT  BÁRÓ

PEKÁREŇ Judita Gulyášová

GT GOLD s.r.o Zlatníctvo BRILL

Ladislav Durbák – DUTEX

EURO-GSM s.r.o.

Csaba Tóth – ALFA

Zlatica Tóthová – DARČEKY A KVETY

KONFEKCIA-TEXTIL Kótková Eva

Thach Bui Van HOSTINEC HANOI

DIVES HORTUS SLOVAKIA s.r.o.

Skalina Ladilsav VINOHRAD DAMASKUS

Ján Nagy PEKÁREŇ s.r.o.,

MOST – HÍD politická strana

JBD s.r.o.

Štefan Balla POHOSTINSTVO SPUTNIK

Anton Hauptman DÁLIA OPTIKA

  ,,BISZTRÓ – TEKÉZŐ“ ünnepélyes megnyitója

 Községünkben 2018. július  1.- én ünnepélyes kereteken belül a helyi  sportpályán megnyilt a  ,,BISTRÓ – TEKÉZŐ“,  amelyet  a széleskörű nyilvánosság részére fog üzemelni a helyi Önkormányzat.

A felújított tekézőt  18:00 órai kezdettel nyitotta meg ünnepi beszédével a polgármester úr, aki mindenkit sok szeretettel üdvözölt . Beszédében megköszönte mindenkinek aki segített és dolgozott a tekéző felújítási munkálatain, hogy elnyerje mai rekonstruált  külsejét. Elmondta azt is, hogy nagy örömmel tölti el az a tény, hogy ezzel a projekttel is tudott a község újjab munkahelyeket teremteni , és reméli, hogy a jövőben is hasonló lehetőségeket tudnak majd realizálni, hogy még több munkanélküli polgárnak biztosítsanak munkahelyet.

Beszédét a dísszalag átnyírásával fejezte be, és beinvitált minden jelenlévőt, hogy megcsodálhassák a felújított ,,Bisztró-Tekézőt“, amely  nyitva tartási idejével minden nap 18:00 órától 22:00 óráig biztosít minden szórakozni vágyó polgárnak akár baráti, vagy családi körben kellemes munka utáni kikapcsolódást kultúráltabb és kényelmesebb légkörben. Szórakozás közben igénybe veheti mindenki a Bisztró szolgáltatását frissitő italok, és csábitó csemegék fogyasztásával.


MAJÁLIS - 2018.5.6.

    A májusi hónap a legszebb az évben, amikor az emberek többsége igyekszik a szabadidejét a friss levegőn, különféle sport, illetve pihenő aktivitással tölteni. Ezt vagy a családdal vagy a barátaival teszik, de egy biztos, hogy ez a legszebb időszaka a tavasznak. A természet az illataival és a szivárvány minden színeiben pompázó kinyílt virágaival teret ad a mindennapi munka utáni pihenésre, és relaxációra a szabadban. A május nemcsak az ujjászületett természet hónapja, hanem a szeretet és öröm hónapja is.

   A helyi önkormányzat ez évben is megrendezte a község lakosainak 2018. május 6.-án a Majálist, a helyi kastély udvarán, hogy az emberek eltöltsenek egy kellemes délutánt családjukkal és barátaival, vidám hangulatban finom ételek és italok fogyasztásával. Egyben nem feledkezett meg az édesanyák napjáról sem, amely oly fontos ünnep mindenki számára, hiszen édesányák nélkül mi sem lennénk.

   Anya, ez a legszebb szó, amelyet elsőként mondunk ki életünkben. A gyermekek és a felnőttek szívében nagyon fontos helyet foglal. Egy édesanya az a személy, akihez bánatunkal, örömünkel fordulunk, hisz ő az életünk oszlopos személye. Az anyák képesek egyszerre csodálatos nők, felelős édesanyák ,figyelmes feleségek és nem utolsó sorban megbízható munkatársak lenni, és ezért a határtalan szeretetükért és odaadó törődésükért hatalmas köszönet jár nekik!

   A Majálist a polgármester úr nyitotta meg ünnepi beszédével, amelyben köszöntötte az édesanyákat és nagymamákat,, Anyák napja“ alkalmából kiemelve ennek az ünnepnek a fontosságát.

      A megnyitó után következett az óvodások és alapiskolák növendékeinek ünnepi kulturműsora, amely versek, dalok és táncok csokra volt az édesanyák és mindenki számára. Ezt követte ,,LUI bűvész“ műsora aki Budapestről érkezett, varászlatokkal és bűvész trükkokkel minden gyermek, de felnőtt örömére is. A program további részében fellépett a helyi zeneiskola tanára Balogh István, aki kellemes hangjával és számos ismert dallal szórakoztatta a közönséget.

   A majálison számtalan kisérő program ált a gyermekek rendelkezésére, többek között ugráló várak, trambulinok és lovaglás is. A helyi magánvállalkozóknál lehetőség nyílt mindenkinek finom ételeket és frissitő italokat kóstolni és kézműves tárgyakat vásárolni.

  A programot a helyi ,, Napraforgó“ együttes zárta koncertjével 19:00 órai kezdettel, akik megismételhetetlen élményt teremtettek retró slágereivel főleg az idősebb korosztálynak. Sötétedés után a nap fináléjaként világító léggömbök voltak felengedve az éterbe, amelyeknek a látványa távolabbról is élvezhető volt mindenkinek aki nemvolt a helyszínen.


Mátyás Hudák Katalin írónő könyvbemutatója

A bodrogszerdahelyi kultúrközpont 2018. március  8.-án meghívta községünkbe Mátyás Hudák Katalin írónőt, hogy bemutassa a közönségnek sorban már a harmadik  ,,Sugártörés“ cimű kötetét.

 Mátyás Hudák Katalin Bodrogközben született, jelenleg Királyhelmecen él, dolgozik  és alkot. Az irodalmi pályafutása 1999-ben kezdődött, amikor az első alkalommal jelentek meg a versei az Irodalmi Szemlében. Azóta persze több alkotását is publikálták különböző folyóiratokban: Szőrös kő, Madách kalendárium, Régió, Királyhelmeci nézetek, Református újság, Magyarországon megjelenő Árkád Szépirodalmi és Művészeti folyóiratban.

Az első verses kötete 2002-ben a pozsonyi Madách könyvkiadó gondozásában ,,Tiszavirágzás“ címmel jelent meg. Részt vett számos író-olvasó találkozón, és közel húsz éve próbál hozzá tenni saját alkotásait és dalait a mai irodalmi élethez.

Az évek során közel 30 verset megzenésített már, de saját dalokat is írt, amelyeket szeretne CD-n is megjelentetni. Ez a megzenésített formája az irodalomnak szerthetőbbé válik nemcsak a fiatalok, gyerekek, hanem a felnőttek körében is.

Az irónő a találkozón bemutatta sorrendben a harmadik megjelent kötetét, előadott néhány megzenésített verset, de kortárs magyar írók megzenésített verseiből is hozott párat mint például: Ady Endre, József Attila. Válaszolt az olvasók kérdéseire, és nagyon kellemes hangulatot teremtett közvetlenségével, humorával, kedvességével,és áradó optimizmusával.

Elmondta, hogy a költészet elsősorban nem játék, a költő sosem vesztheti el a gyeremeki látásmódot,mert akkor  megtörténhet hogy dadogni kezd vagy elnémul. Az emlékek éltetik, az emlékek állnak össze szavakká, mondatokká, kompozíciókká: költészetté. Nagyon sok verse különböző emlékekből illetve érzésekből fakad. Valamennyi versében szerepel a zaklatottság, ami érzékennyé, elevenné teszi a hangulatos mondatokat, kompozíciókat.

Különös térbe és időbe lép be az aki Hudák Katalin költészetével próbálkozik közelebbről megismerkedni. De azt kijelenthetjük, hogy az irónő optimizmusa és vidámsága mindenkit meggyőz arról, hogy mégha a sajátságos módon is ,de mindenki előtt ott a lehetőség ,,elmondani így vagy úgy a saját érzéseit, érték rendjét és az élethez való viszonyulását, mert az élet szép csak élnünk kell“.

  Aki még közelebbről szeretné megismerni az irónő alkotását, olvassa el kötetetit, ismerje meg Mátyás Hudák Katalint saját világát. Az írónőnek pedig kívánunk a jövőben további sok sikert, sok szép alkotást és jó egézséget.

BORKÓSTOLÓ - 2018.03.03.

A helyi borászok társulata  községünk polgárainak 2018. március 3.-án ,,BORKÓSTOLÓT“ rendezett a helyi kultúrközpont nagytermében . A Borkóstoló borversennyel vot egybe kötve. A versenyzők két kategóriában jelentkezhettek, fehér- illetve vörösborokkal, amelyeket a kiválasztott zsűri értékelt.

A zsűri még a borkóstoló megkezdése előtt végigkóstolta és bírálta a benevezett borokat, összesen 25 vöröset és 34 fehéret. A borkóstoló alatt a jelenlévők nem maradtak finom étel nélkül, hiszen ízletes vacsorát is fogyazthattak, és ahogyan a vacsora előtt, úgy az után is értékelhették a borokat, és odaítélhették a közönség díjakat a legjobbnak bizonyult boroknak.

A közönség díjat a vörösbor kategóriában nyerte:  Hajdók Ottó

A közönség díjat a fehérbor kategóriában nyerte:  Balla Dénes

 A zsűri díjat a fehérbor kategóriában nyerték: 

1. hely – Krajnik  Béla

2. hely – Belász Anton

3. hely – Csizmadia János

A zsűri díjat a vörösbor kategóriában nyerték: 

1. hely – Rugovsky Viktor

2. hely – Katona Andor

3. hely – Krajnik Béla

Az estét kellemesebbé tette a zenei aláfestés, amit a cimbalom meghívott mestere - Bodor Ferenc, művész nevén ismert ,,Rotyó“ Deregnyőből, szolgáltatott. A zenész saját, és más ismert magyar népi hagyományos nótákat adott elő a jelenlévők nagy tetszésére. Reméljük, hogy jövőre is részt vesznek ezen a csodálatos gasztronómiai rendezvényen, ahol finom borokat és ételeket kóstolhat meg a közönség.


2017

3. ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS - 2017.12.17.

Közeledik a Karácsony, és már csak egy hét választ el minket az év legszebb ünnepétől, amikor Jézus születését ünnepeljük. Advent elejétől minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún, hogy ezzel a fénnyel mutatjuk  Jézusnak az utat a szívünkbe. Felkészülünk a legszebb időszakra, ami áldott, szeretet és megértés teljes, amit szerte a világon minden hitvallású ember megünnepel. Ne engedjük, hogy csupán ezen az egy napon szeressék egymást az emberek, hanem igyekezzünk egész évben nyújtani sok szeretetet és törődést mások iránt.

Az ünnepélyes megnyitó után következett legkissebb lakosaink- az óvodások kultúrműsora, ami nagyon szép és meghitt volt, és sokaknak mosolyt csalt az arcára és a gyerekeknek sikerült egy kis ünnepi varázslatot létrehozni. A program után a polgármester úr megkérte az egyházaink képviselőit, hogy gyújtsák meg a harmadik gyertyát a község koszorúján.

Mindenkinek kívánunk Békés, áldott Karácsonyt és boldog Új Esztendőt!


Karácsonyi vásár – 2017. december 16.

Közeledik a Karácsony, amikor már bizonyára  mindenki megvette a karácsonyi ajándékokat. Ezeket meglehet vásárolni az üzletetekben vagy különböző Karácsonyi vásárokon szerte az országban. A vásároknak megvan a sajátságos hangulata, finom ételekből és italokból válogathatunk kedvünk szerint, és egy remek alkalom arra, hogy családunkkal és barátainkkal egy kellemes környezetben töltsünk el egy kis nyugodt időt ebben az adventi rohanásban. Községünkben sem maradhatott el, már hagyománnyá vált Karácsonyi vásárunk, amit minden évben megrendez a RESTART polgári társulat. Idén negyedik alkalommal rendezte meg ezt a kultúrközpont épülete előtt 2017.december 16.-án 14.00 órai kezdettel. Az ide látogatókat a helyi szervezetek várták különböző frissítőkkel és finom ételekkel. A kultúrház nagytermében önkéntes adományok fejében megvásárolhatók voltak különböző saját készítésű tárgyak karácsonyi jelleggel, amiket a helyi Alapiskola diákjai és az óvoda, valamint a Szent Lukács szabadidőközpont gyermekei készítettek. A Karácsonyi hangulatot  fokozta a CSILLAG MUSICAL  társulat  a felejthetetlen fellépéssel. Karácsonyi dalaival igazi hangulatot varázsoltak a helyszínre. A hideg és esős időjárás ellenére voltak akik nem adták fel, és ellátogattak a vásárra, hogy barátaikkal és családjukkal élvezzék az ünnepi hangulatot a rohanás ellenére az adventi időszakban. A RESTART polgári társulatnak köszönjük a remek szervezést, és reméljük hogy jövőre is találkozunk!


2. Adventi gyertyagyújtás - 2017.12.10.

Már egy hét telt el az Advent kezdetétől, amikor meggyújtottuk az első gyertyát a község koszorúján. Tegyük fel magunknak a kérdést, vajon mi is a valódi jelentősége a legszebb ünnepnek az évben? A Karácsonyt egyaránt várja gyermek és felnőtt. A gyerekek sok ajándékot remélnek, a felnőttek pedig pihenésre, megnyugvásra vágynak. Bár a Karácsony üzenete nem mindenki számára világos, mégis nyugodt, varázslatos érzést jelent, amiből csupa szeretet árad.

Ezen a vasárnapon is öszegyűltünk, hogy  meggyújtsuk sorrendben a 2. Gyertyát, és ezzel is tovább haladjunk ebben a gyönyörű adventi időszakban, ami tele van készülődéssel és várakozással a Jézus megszületésének ünnepére. A koszorú, amelyen hétről hétre meggyútjuk a gyertyákat szimbolizálja az örökkévalóságát Urunknak, és a mennyei fényt, amelyel várjuk Jézus érkezését.

A polgármester úr ünnepi köszöntője után az egyházaink képviselői meggyújtották a 2. gyertyát. Ezt követte a Szlovák Tanítás Nyelvű Alapiskola diákjainak kultúrműsora, ami nagyon szép volt, és megteremtette az ünnepi Karácsonyi hangulatot. Köszönjük minden jelenlévőnek a részvételt és kívánunk a község lakosainak, családtagjainak és barátaiknak kellemes és nyugalommal teljes ünnepi várakozást.


1. ADVENTI GYERYTAGYÚJTÁS - 2017.12.03.

Bizonyosan már mindenki elkezdte a készülődést az év legszebb ünnepére-Adventre, Szilveszterre és Új évre. A küszöbön áll a lázas ünnepi készülődések időszaka. De mielőtt teljesen elmerülnénk a megszokott előkészületekben, álljunk meg egy pillanatra és helyezzük a hangsúlyt a lelkünk nyugalmára. Tegyük ezt vallási meggyőződésünk ellenére, hiszen mindenki készül a Karácsonyra, de a figyelmünk a szeretet a családunk és az Úrba vetett hitünk felé irányul.

Ahogyan az elmúlt években, úgy az idén is 2017. december 3.-án újra öszejöttünk, hogy meggyújtsuk az első gyertyánkat a község Adventi koszorúján átadva magunkat az év legszebb ünnepi előkészületeinek, az Adventi várakozásnak amit a családunk és barátaink körében töltünk el békében és szeretetben. Minden meggyújtott gyertyával ez a várakozási időszak rövidül, és ilyenkor igyekszünk minden embertársunk felé jobbak, szivélyesebbek lenni.

A polgármester ünnepi beszéde után a Római katólikus egyház tiszteletese megáldotta a koszorút, minden jelenlévőnek kellemes és békés Adventet kívánt, és meggyújtotta az első gyertyát. Ez után következett a kultúrműsor amit a Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai készítettek. A program nagyon szép volt, hiszen a diákok és a pedagógusok is nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, így  elnyerte mindenki tetszését, amiért köszönet jár nekik. Mindenki tiszta szívvel és lélekkel indult haza, hogy a jó kedvet és örömet tovább adja szeretteinek és a báratoknak.

Kívánjuk mindenkinek hogy az Adventi várakozás legyen tele szeretettel és nyugalommal!


Nemzeti kissebségek ,,Nóta Fesztiválja.“

                                                     ,, A zene az emberiség univerzális nyelve!“

Mi lehet szebb annál, mint gyönyörű magyar nótát hallgatni és hagyni a lelkünket vele együtt sodródni?

Minden régiónak megvan a saját kultúrális öröksége, ami közé maga a zene is tartozik. A Bodrogközben is élnek nemzeti kissébségek, akiknek kötelességük megőrizni a következő generáció számára  a zenei kultúránkat, hogy megismerjék szépségeit. A szép magyar nóta kiemelkedő helyet foglal a nemzeti kissebségek kultúrális örökségében, akik különféle fesztiválokon mutatják be a széles közönségnek népművészeti kincseit hagyományörző egyesületek segítségével.

Községünk is teret adott egy Fesztivál megrendezésére egy kultúrális program keretében, amit a Szlovák Köztársaság nemzeti hivatala finanszírozott. A fesztivál alkalmat nyújt a régió és külföldi amatőr előadóknak megmutatkozni a közönség előtt, felhívni a figyelmet a nóta szépségére és összekötni a nemzeteket és kultúrájukat, hiszen multikultúrális határon túli jellegű a rendezvény.

A fesztivál 2017.november 19.-én került megrendezésre a bodrogszerdahelyi kultúrközpontban 15:00 órai kezdettel. Felléptek amatőr előadók és profeszionális zenészek és énekesek Magyarországról. A kezdő nóta után községünk polgármestere köszöntötte a vendégeinket és jelenlévőket egyaránt. A program első részében bemutatkoztak amatőr énekeseink:

 • Jurász József aki községünk lakosa és gyerekkora óta szereti a nótát és a muzsikát
 • Feterik Katalin – Imregről, aki oszlopos tagja az Imregi hagyományörző csoportnak.

Ezt követően sorra színpadra léptek szebbnél, szebb nótákkal a profeszionális előadó művészek, nevezetesen: Újvári Marika, Eperjesi Erika, Jenei Gábor, akiket a Dankó rádió gyakori vendégei kísértek –Miskolci Balogh Zoltán prímás és zenekara. Minden egyes elhangzott nóta maga volt a csodálatos élmény, amit még fokoztak a szebbnél, szebb fellépő ruhák is amiket a művészek viseltek.

Rövid frissítő szünet után következett a műsor második része, amelyben a művészek operett egyveleget adtak elő. A közönség vastapssal jutalmazta a művészeket, hiszen megismételhetetlen, gyönyörű zenei élményben volt részük, és  aki nemjött el az bizony sajnálhatja, mert a jelenlévőknek örökre szívükbe lopták magukat a fellépők csodálatos profeszionális elődásukkal. A gyönyörű nótaszó és vidám melódiák mindenkinek egyféle gyógyitó tapasz volt a lelkére ebben a rohanó életben.

Reméljük, hogy ezzel az első fesztivállal elindítottunk egy fontos kulturális programot, amelyben teret és lehetőséget adunk a tehetséges amatőröknek az önmaguk prezentálására, szakemberekkel való megbeszélésre, és segítjük őket a jövőbeli terveik megvalósitásában.


A könyv átadása - 2017.10.28.

Bodrogszerdahely polgármesteri hivatala a község egyházainak közreműködésével 2015-ben megkereste a sátoraljaújhelyi székhelyű Kazinczy Ferenc Társaságot, és felkérte a Bodrogszerdahely Falukönyvének megírására. A könyv célja, hogy olvasható, mégis tudományos hitelességgel mutassa be a település évszázadait, természeti kincseit, az itt élő emberek sorsfordító eseményeit és hétköznapjait. A Társaság elvállalta, és a Bodrogközi Művelődési Egyesület közreműködésével konferenciát rendezett, ahol 13 előadás hangzott el. Ezekből 6 nyomda készen íródott, így a kiadó úgy döntött, hogy kiad egy könyv sorozatot ,,Bodrogszerdahely földje és népe“ címmel, amelynek idővel lesz folytatása, és ezekben bemutatják a falu néprajzi, iskolai ,közművelődési és sport történelmét.

Külön köszönet illeti a szerzőt  Fehér József urat, és a Földrajztudomány Intézet igazgatóját  Frisnyák Sándor emeritus professzort, és Kókai Sándor Intézet-igazgató urat a nélkülözhetetlen segítségükért. A könyv kiadásával kapcsolatos kiadásokat egy névtelen szponzornak köszönhetjük, aki szeretne anonimitásban maradni. A könyv egyenlőre csak magyar nyelven jelent meg, de reméljük, hogy belátható időn belül szlovák nyelven is megjelenik.

Köszönjük bodrogszerdahelyi  barátainknak, minden lelkes lakosnak és természetesen a szerzőknek.

A könyv megvásárolható a helyi könyvtárban 3,- €.


NYUGDÍJAS NAP 2017.10.27.

                                ,, Csak az aki látja a láthatatlant, képes a lehetetlenre!“

                                                                                                   Patrik Snow

Öregség? Mi a jelentősége e szónak? Mindenki úgy képzeli az öreg embereket, hogy számtalan ráncai vannak, hófehér haja és korlátolt lehetőségekkel éli minden napjait. Az öregkort meg kell élni, amit csak az élethez való ragaszkodással és szeretettel lehet! Jó látni az idősek szemében visszatükröződő szeretetet, bölcsességet és elszántságot, menni tovább és átadni a fiatalabb generációnak minden bölcsességet és tanácsot. Tiszteljük ezért a szüleinket és nagyszüleinket, amiért becsülettel felneveltek sok nehézség árán is. Köszönjük nekik minden egyes napon a hosszú évek munkáját, hogy nekünk megalapozták jövőnket ,hogy könnyebb életünk legyen.

Szerte Európában is évente ünneplik az Idősek napját, és a község Önkormányzata sem feledkezett meg ez éven az időseinkről. 2017 október 27.-én ezért megrendezésre került a Nyugdíjasok napja alkalmából egy nagyon szép délután, ami kultúrprogammal és megvendégeléssel kedveskedett a szenioroknak. A Kultúrprogram kezdete előtt a Polgármester úr tartott ünnepélyes beszédet, amiben tájékoztatta a közönséget minden elvégzett munkálatokról, amik hozzájárultak községünk bővítéséhez és szépítéséhez, mint ahogy élet minőség javításához. Beszédje végén üdvözölte körünkben Kassa polgármesterét Mudr.Richard Rašit, aki idelátogatott, hogy személyesen köszöntse időseinket ünnepnapjukon, és kívánjon nekik még hoszú boldog életet erőben, egézségben.

Mudr. Richard Raši, PhD.,MPH kísérettel érkezett, nevezetesen: Mgr. Rastislav Petrovič, Ing. Róbert Puci és  Ing. Sitkár Andrej társaságában.

A kultúrműsorban szereplő csoport Magyarországról, Miskolcról érkezett, amely gazdag tapasztalatával, és rengeteg sikerrel az egyik legöregebb csoport régiónkban. A csoport tagjai a profeszionális szereplésükkel adják elő műveit az operett és pop-rock zenei téren, továbbá a magyar nóta szerelmeseinek is kedveskednek. Magyar nóta szóval és rengetek humoros poénokkal ötvözik előadásukat.

Szereplők: 

Havasi György                               

Gáspár Anni

Kékesi Erika                                   

Szántó Eszter

Várkonyi Silvia                              

Drágán Lajos

A Kultúr műsor után, ami mindekinek elnyerte tetszését, megvendékeltük jelenlévő időseinket, és vendékeinket finom ételell és frissítőkkel. A hangulat kitűnő volt amit bizonyít a tény, hogy néhányan még táncra is perdültek az előadás alatt.

Kívánjuk időseinknek a jövőben, hogy legyenek szép napjaik tele gyönyörű emlékekkel, amire ha lefekvéskor gondolnak, mosolyt varázsoljanak arcukra. Legyenek szerető gyermekeik, vidám unokáik, nyugodt és egészséggel tele napjaik.


A   III. SZERDAHELYI  NYÁR  -  2017.8.5.

Idén is megrendezésre került községünkben augusztus 5.-én a Szerdahelyi Nyár elnevezésű rendezvényünk községünk polgárainak, melyet a helyi futbalpályán tartottunk. Az egész akciót a nyár és a kikapcsolódás szellemében szerveztük meg, amikor a barátok és a család körében pihenhettünk és szórakozhattunk, hogy a mindennapi problémáktól mentesítve kikapcsolódjunk. Az ünnepélyes megnyitó előtt futbalmérkőzés zajlott a Magyar média válogatott csapata és a helyi sportkedvelők között. Ezt követte községünk polgármesterének köszöntője, és az ünnepélyes program megnyitása, ami nagyon szórakoztató és színvonalas volt. Felléptek híres személyek a magyar média, sport és üzlet világából, a GROOVEHOUSE pop együttes, Sarkantyús néptánc együttes,  ONE LIFE DANCE táncszínház csoportRokker Zsolti-humorista, Beleznay Endre-stand-up show műsorával, a SUHANCOK- mulatós slágereikkel, és végül a Cseh Köztársaságból érkezett együttes, az ABBA REVIVAL, akiknek a koncertjük fergeteges volt, és megismételhetetlen légkört biztosítottak. Fellépésükön hallhattuk az ABBAegyüttes legsikeresebb dalait, mint: Mamma Mia,  Waterloo, Money Money,  Dancing Queen és Honey Honey.

A rendezvény alatt kísérőprogramok is várták az ide látogatókat, mint például: ugráló várak, trampolinok, lovas kocsikázás és lovaglás, és minden ide érkezőnek lehetősége volt vásárolni a helyi árusoktól akár egy szép ajándékot, vagy kóstolgathattak finom ételeket és italokat. Az ABBA REVIVAL együttes koncertje után következett egy káprázatos tűzijáték, ami finálé volt e szép nap végén.  Ezt követően elkezdődött az utcabál, Dj Papp szórakoztatta a táncoló közönséget. Reméljük, hogy jövőre is ilyen sokan kilátogatnak a IV. Szerdahelyi nyár rendezvényünkre.

Szeretnénk köszönetet mondani a támogatóinknak.

 Nevezetesen:

Skalina László – SZŐLŐSKERT  DAMASKUS

A – MOBIL, s.r.o. Királyhelmec

Gulyás  Judit – PÉKSÉG

BÁRÓ ÉTTEREM

TOKAJ Zlatá putňa

KÁJEL, s.r.o.  ,

Balla István – VENDÉGLÁTÓ 

Agroreál  a.s.

Csaba Tóth – ALFA

Anton Hauptman – DÁLIA OPTIKA

VIAGEMO s.r.o.

KONFEKCIA – TEXTIL  Kótka  Éva  

ÁZIA CENTRUM

Tóth Aranka – AJÁNDÉK és VIRÁGÜZLET

Sándor Zsanett -  PIZZERIA FAMILIA

Kacsik Magda – MAGDI TURI

GT GOLD s.r.o.  ARANY BRILL

Kacsik Judit- Élelmiszer üzlet

MOST – HÍD  politikai párt

THACH  BUI  VAN  -  Vendéglő  HANOI         


ANYÁK NAPJA - 2017.5.14.

Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezünk meg. Nálunk május második vasárnapján ünnepeljük meg az édesanyákat. Ebben az évben is  2017. május 14.-én összejöttünk,  hogy ezt az ünnepet megtartsuk a kultúrközpont nagytermében egy csokornyi programmal, amit a gyermekeink készítettek el minden édesanyának és nagymamának.

Édesanya csak egy van, és vele a gyermek még a születése előtt kapcsolatban van az anyaméhben. Ez a kapcsolat folytatódik a születés után, és szorosan megmarad közöttük. Egy édesanya mindig feltétel nélkül szeret, mindig mellettünk áll, önfeláldozóan segít, és mindig meghallgat ha szükségünk van rá. A szeretet amit édesanyánk iránt érezzünk nem változik, az évek múlásával mélyül és gazdagodik. Lehet, hogy felnőtként már nemtudjuk kisgyermekek ártatlanságával és kedvességével kifejezni a szeretetünket, de mutassuk ki szavakkal, ölelésekkel és gondoskodásunkal, hogy mennyire szeretjük őket, hiszen nem szabad arra számítani,  hogy ő úgyis tudja. Anyák napján nemcsak az édesanyákat ünnepeljük, hanem a nagymamákat is, hiszen megköszönjük nekik azt a rengeteg szeretetet, törődést és gondoskodást, amivel a gyermekeinket elhalmozzák. A nagymamák igazi kincsek.

A kultúrműsort az óvodások kezdték, és a helyi alapiskola diákjai folytatták zenés-táncos egyveleggel. A művészeti iskola növendékei is előadták műsorukat, amit a közönség nagy tapssal köszönt meg. A polgármester és a képviselő testület nevében kívánunk minden édesanyának hossszú boldog életet.


24  órás  röplabda

Községünkben  2017. március  4. – én sorrendben a harmadik alkalommal megrendezésre került a helyi iskolánk tornatermében a 24 órás röplabda verseny,  amit a helyi Szlovák Nyelvű Alapiskola a Községhivatal eggyütműködésével szervezett meg.  A röplabda alkalmat nyújtott minden előre bejelentkezett csapatnak kipróbálni a sportos képességeit és kitartásukat. A röplabda mérkőzés nagyon jó hangulatban telt, ahol nem hiányzott a jókedv és a kacagás sem, és nem utolsó sorrendben a nézők buzdítása is. A csapatok előre megtervezett ütemterv szerint játszodtak. Reméljük, hogy jövőre is sokan összegyűlünk, és a sportoló vágyoknak sok ,, sport sikert kívánunk!´´


,,Patchwork“  kiállítás

Községünkben 2017. március 3.-án ünnepélyes keretek között nyílott meg a ,,Foltos Pille Kör“  Pathchwork – Foltmozaik stílusú alkotásainak kiállítása. A kiállítás 17:00 órakkor kezdődött, és a megnyitó  alatt tombolát is lehetett vásárolni. A megnyitót egy ,,Tavaszi énekek csokorral´´ kezdték el a helyi Művészeti Alapiskola diákjai, Balla Sarolta tanárnő zongora kiséretével, és ezután a csoport egyik tagja mondott el egy verset.

A ,,Foltos Pille“ csoport Sárospatakról érkezett, és munkájukat 2004 májusától kezdték el  Bogdán Erzsébet vezetésével. Jelenleg a csoport 19 főből áll. Hetente találkoznak, hogy megbeszéljék a szakmai trükköket, átbeszéljék és új dolgokat készítsenek. Az évek során több szakmai elismerést szereztek, és munkáiból töbször is szerveztek kiállításokat. Munkáikkal gyakran hozzájárulnak jótékonysági és karitatív tevékenységekhez. Évek óta egy hetes nyári tábort is szerveznek, ahol segítenek elsajátítani a varrás technikáját minden érdeklődőnek. A foltvarrás nekik kikapcsolódás, alkotás és terápia eggyaránt, hagyományőrzés és nem utolsó sorban kihívás.

A munkáik kész alkotások, amikhez bizony nagy türelemre és kreativitásra volt szügség, és minden kiállításra szívvel, lélekkel készülnek, ebben segíti őket mottójuk:  ,,Ollóval, tűvel, cérnával, szívvel-lélekkel! ´´

Köszönyjük a ,,Foltos Pille´´  körnek, hogy elhozták nekünk  csodálatos munkáikat. Kívánunk nekik sok egézséget, és kitartást a további munkához!


Borkóstoló – 2017. február 25.

A helyi Borásztársulat a bodrogszerdahelyi községhivatal együtműködésével megrendezte  2017. február 25.-én, községünkben sorrendben a harmadik versennyel egybekötött  Borkóstolót. A rendezvény teret adott a helyi borászoknak bemutatni saját szőlőiből készült boraikat,  amikkel benevezhettek a versenyre. A borászok társulatának  közel 30 tagja van, de a borkészitéssel településünkben többen is foglalkoznak. A versenyt szakmai zsűri értékelte fehér- és vörösbor kategóriában. A közönségnek is alkalma nyíllott a szavazásra, így a legjobb bor a közönség díjat is elnyerhette:

Vörösbor kategória nyertesei:

 1. Čizmadia Patrik
 2. Krajnik Béla
 3. Váradi István

Fehérbor kategória nyertesei:

 1. Csizmadia János
 2. Timko István
 3. Balla Mónika

A közönség díj nyertesei:

      1.  Čizmadia Patrik – vörösbor kategóriában

      2.  Čizmadia János – fehérbor kategóriában

Az idei borkóstoló is nagyon kellemes légkörben zajlott, össze hozta a családokat, barátokat és a minőségi borok rajongóit. A hangulatot fokozta a halk citera muzsika a háttérben. A borok ízleléséhez természetesen hozzá tartozik a finom gasztronómiai élvezet vacsora formájában és egyéb harapnivalók is.

Minden jelenlévő kellemes élményben részesült, és reméljük, hogy jövőre is alkalmunk lesz még kiválóbb borokat megkóstolni, és bízzunk abban, hogy jó irányban indultunk el a hagyományőrzés ösvényén, amit éltetni és ápolni kell a következő generáció számára is.


2016

A IV.gyetya gyújtása a község Adventi  koszorúján

Karácsony este

Eljött a tél, és minden oly fehér.
A fenyőfánkon szikrázik a fény.
Az ágakon megannyi gyertyaszál,
az ajándék mind gazdára talál.
Szívünket őrzi béke, szeretet,
a fenyőünnep legszebb ünneped!
- Járjuk csak körül
csendben, boldogan.
ma este szép Karácsony este van!

Ma újra összegyűltünk a község Adventi koszorúja mellett, hogy meggyújtsuk a negyedik gyertyát, és átadjuk magunkat az év legszebb ünnepének, a Karácsonynak. Az egyház képviselői megáldották a koszorút miután a polgármester úr beszédet mondott, és mindenkinek boldog, áldott ünnepeket kívánt és meggyújtotta a negyedik gyertyát. Ezután mindenki átsétált a Görögkatolikus templomba, ahol egy csodálatos Karácsonyi koncert várt mindenkit, ahol felléptek a Szent Lukács szabadidő központ gyermekei és a Művészeti alapiskola növendékei.

Az utolso vasárnap is leszált egy angyal a menyből lila köppenyében kis angyalkák kiséretében, és kezében lantott tartott. Így énekeltek együtt örömdalt minden tiszta szivű embernek, és hirdették az úr-Jézus szüleltését. Kívánunk községünk lakosainak, családjuknak és barátainak nagyon Boldog és áldott Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt.


A III. adventi gyertya meggyújtása

                                                                     Advent III.hete van, hipp – hopp s jön a Luca nap.                                                                            

                                                                      Negyedik hét eltelik,

                                                                      már csak néhány nap KARÁCSONYIG!                         

                                                                                                                                                                                                              

Elérkeztünk hát a harmadik Vasárnaphoz, amikor összegyűltünk 2016 december 11.-én újra, hogy meggyújtsuk a III. gyertyát a falusi Adventi koszorúnkon. A köszöntő után az egyházaink képviselői közös ima után meggyújtották a harmadik gyertyát, amit a Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói kultúrműsora követett.

Az Advent a várakozás ideje, a legyszebb ünnepünkre a Karácsonyra. Minden eggyes gyertya meggyújtásával rövidül az időnk arra, hogy kellően felkészüljünk az ünnepre, amelyet a családunkkal töltünk szeretetben és békében.Kívánjuk a község minden lakójának, hogy ezt az időt a legnagyobb nyugalomban töltsék el, és a környezetükben csak örömet és jókedvet árasszanak mások felé.         


KARÁCSONYI VÁSÁR - 2016. december 10.

Mi is tudná jobban idézni a Karácsonyi készülődést mint egy kellemes hangulatú karácsonyi vásár? Községünkben sem maradhatott el ez a szép tradíció. Idén már harmadik alkalommal megrendezésre került a Karácsonyi vásár, amelyet a helyi RESTART polgári társulat rendezett meg Önkormányzatunk támogatásával. A vásári sátrakból szált az ínycsiklandozó ételek illata, a sok szép karácsonyi dallam kiséretében az ide látogatók élvezhették a finom ételek és forró italok ízeit, és aki vásárolni szeretett volna valamilyen szép karácsonyi díszt vagy ajándékokat alkalma volt a Kultúrközpont nagytermében megtekinteni, és akár megvásárolni is az iskolák és óvoda kézileg elkészített termékeit, vagy a helyi kézművesek saját termékeit.

A vásár nagyon kellemes hangulatban zajlott mindenki megelégedésére, hiszen a helybéli szervezetek : Önkéntes tűzoltó eggyesület,Helyi horgásztársulat, a Helyi borásztársulat és a RESTART polgári társulat gondoskodtak a finom ételekről és forralt borokról minden kedves ide látogató számára. A Restart társulat készitett egy filmet a ,,Szerdahely élete“ cím alatt amit egy kültéri vászonra vetítettek amit mindenki megtekinthetett. Reméljük, hogy jövőre is találkozhatunk, és élvezhetjük a barátainkkal és ismerősökkel  a karácsony előtti Adventi időszakot.


A II. Adventi gyertya meggyújtása

          Advent négy angyala sorban megjött s elment.

                     Szenteste csillaga beköszön majd csenben.

Szárnyait széttárják, ölelik a Földet,

hogy szívuk háláját mind a Földre öntse.

                                                                                        

Az Adventi időszakot jelképezi a várakozást a legszebb ünnepre az évben – a Karácsonyra. Az Adventi koszorúkon fokozatosan gyújtják meg az emberek a négy gyertyát, amelyek lassan visszaszámolják az időt karácsonyig. Ebben az időszakban probálunk kinyílni más emberek iránt vallási meggyőződésünk és származásuk ellenére. Ez az idő a szeretet és megértés ideje. Minden eggyes meggyújtott gyertyával rövidül az időnk arra, hogy kellően felkészüljünk az ünnepre, amelyet a családunkkal töltjük szeretetben és békében. Kívánjuk Önöknek, hogy ezt az időt a legnagyobb nyugalomban tölcsék el, és a környezetükben csak örömet és jókedvet árasszanak mások felé.

Eljött egy újjabb gyertyagyújtás ideje, ezért mi is összegyűltünk 2016 december 4.-én, hogy a falusi Adventi koszorúnkon meggyújtsuk a II. gyertyát. A köszöntő után az egyházaink képviselői egy közös ima után meggyújtották a második Adventi gyertyát. Ezt követte a kultúrműsor, amit a Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai adtak elő. A Műsor nagyon szép volt, és köszönjük a diákoknak a felkészülést. Miután a diákok leszerepeltek minden gyermek és szülő besétált  a kultúrház nagytermébe ahol mindenki részt vehetett a Mikulási ünnepségen, amit községünk és a Szent Lukács szabadidő központ dolgozói készítettek a gyerekek számára. A gyerekek a szabad foglalkozásokon készíthettek különböző karácsonyi díszeket és képeslapokat, és részt vehettek számos zenés és táncos vetélkedőkön is. Csupa kacagás és várakozás jegyében végre megérkezett a várva várt Mikulás bácsi, aki sok ajándékot osztott minden jelenlévő gyermeknek.  


A KINCSŐ  Ifjusági Néptánceggyüttes fellépése

A Bodrogszerdahelyi Önkormányzat meghívására fellépett a KINCSŐ Ifjusági Néptánceggyüttes az alapiskolák és óvoda gyermekeinek. Az eggyüttes nagyon szép és színvonalas előadást adott elő az Állami Kulturális Fejlesztés támogatásával. Előadták a régebbi koreográfiáikat, de újjabbakkat is eggyaránt.

 A csoport Zseléz városból érkezett, amely tradícióiról híres, főleg az Országos Folklór fesztiválról, amelyet évente megrendezett a Csemadok szervezet. A 90.-es években viszont nem működött egyetlen folklór csoport sem a városban. Éppen ezért a KINCSŐ csoportot 1995 évben Juhász Eszter és Sándor házaspár alapította meg néhány önkéntes rajongóval.

Felnevelték saját táncosaikat és zenészeiket, és felléptek sok helyen Szlovákiában és Európa több városában. Sok egyéni és csoportos díjat kaptak mint tánc,mint zenei kategóriában. Az egyik legjobb gyermek és ifjúsági folklór csoportnak minősülnek Európában.

A fellépés után a csoportot a község megvendégelte a helyi Báró étteremben, amit egy közös fotózás előzött meg a helyi Kultúrközpont előtt.

Állandó támogatóik: Zseléz város, Szlovák Kormány hivatal, Nyitrai Önkormányzat,Országos Kulturális alap, Regionális Lévai Kulturális központ.


Első gyertyagyujtás a községi Adventi koszorún - 2016.11.27.                                                             

Advent

Az égből leszáll az angyal,
 Hozzánk szól csengő, szép hanggal.
Figyelj az angyal szavára,
Szívedben legyen alázat.

Égszínkék ruhájú angyal.
Elbűvölően szép arccal.
Ez már az első vasárnap,
Adventnek csendes havában.

   A karácsony az eggyik legszebb egyházi ünnepünk.Jézus születése és a család ünnepe.Symbóluma a feldíszített fenyőfa.Nem csak a hivő emberek ünnepe ez hiszen az egész világon ünnepelnek.Ünnepi utcai forgatag,gyönyörűen kidíszitett kirakatok és számos vásári standok ez mind jelzik a Karácsony eljövetelét. Adventtel kezdődik és a Három király ünnepéig tart. A Karácsonyt megelőzi az Advent gontolata a készülődés az útra. Az emberek egyre jobban fektetnek hangsúlyt az ünnepi készülődésre.A házak és lakások ajtaján egyre gyakrabban jelennek meg az Adventi koszorúk, fenyő ágakból fuzérek és csillogó fényekben úszó udvarok.Ez a gyönyörú hangulat váltja ki mindenkiben a megismételhetlen boldogság és öröm érzését. Ezt az érzést megsokszorozza még a feldíszített fenyőfa amely a gyertyák fényében tündököl.A gyertya fénye a Biblia szerint az új fény hordozója-Jézus fényéé az ő jelképe.Megmutatja az irányt a Három királynak hogy megtalálják Betlehemet. Emberré csak úgy válhatnak az emberek ahogyan megélik az életüket, ahogyan eggyüt élnek ember társaival és szeretteivel.Csak akkor lesz életünknek Karácsonyi hangulata ha nem próbálunk meg mindent egyetlen napba sűriteni és haggyuk hogy átjárjon minket a Karácsony szelleme és haggyuk hogy ez az érzés át járja a hétkoznapjainkat.Ha szívünk mélyén érezzük a szeretetet,amely nemfog csak az első gyertya gyujtásáig tartani, akkor fogjuk tudni hogy ez az igazi. Az ajándékok amiket adtunk és fogunk adni csak halvány tükörképei ennek.

2016 November 27.én össze jöttunk mi is hogy meg gyújtcsuk az első gyertyát az Adventi koszorúnkon. Az ünnepélyes beszéd után amit a Polgár mester úr mondott következett a koszorú megszentelése egyházaink képviselői személyében ami után meggyújtották az első gyertyát hogy át adjuk magunkat az Adventi várakozás idejének.A helyi óvodások előadták az ünnepélyes programjukat ami nagyon tetszett mindenkinek. Ezúton engedjék meg hogy meghívjuk önöket a következő sorendben a második gyertya meggyújtására ami 2016 december 4.én lesz a Kultúr közpon előtt 15.órai kezdettel amit a Mikulási ünnepség fog követni a gyerekek örömére. Mindenkit sok szeretettel várunk.


NYUGDÍJAS NAP – 2016 október 21.

                                                                                                   

                ,,Mindenki szeretne sokáig

                      élni,de senki nemakar megöregedni.“   

                                                           Jonathan  Swift

Már hagyománnyá vált,hogy minden évben megünnepeljük az idősek napját. Világszerte emlékeznek ezen a napon az idősek iránti tiszteletről és szeretetről. Nemszabad viszont elfelejtenünk hogy nemcsak ezen a napon kell irántuk figyelmesebnek lennünk, hanem az év minden napján.

Az öregség minden ember tervében szerepel. Az egy időbeli szakasz ami felé minden irányul, azért hogy az ember jobban megértse az élet jelentőségét. Öregszünk attól a perctől amikor megszülettünk.A fiatalabbak viszont nincsenek ezzel teljesen tisztában, mert azt gondolják, hogy még nagyon sok idejük van hátra.

Az öregség titka az, hogy minden megélt napnak örülni kell, mint ahogyan minden apróságnak is amikben örömünket leljük. Legyünk nagyobb  tisztelettel az idősek iránt, és segítsük minden lépésüknél. Egész életünk sem lenne elég ahoz, hogy megháláljuk nekik a szeretetüket és segítségüket amit nekünk,fiataloknak nyújtottak. Látogassuk őket, és legyünk velük minél többet, mert az idő múlása nagyon gyorsan halad és nemtudjuk menyi időnk van még hátra. Ugy gondolom, hogy a 21. században ami egy rohanó és stresszes időszak,  sajnos nemlesz mindenkinek esélye, hogy érkezzen megöregedni. Az öregséget egy ajándéknak fogjuk tartani, és fogunk örülni ha egyáltalán megéljük a nyugdíjas korszakot.

Egy nagyszerű példája az aktívan megélt nyugdíjas évekre egy nyugdíjasokból alakult csoport a SVITTA- SENIOR,  amely Svitből látogatott el hozzánk a polgármester úr meghívásásra,  hogy egy nagyszerű  programmal káprásztassanak el minket a Nyugdíjasok napja alkalmából megrendezett ünnepségen.

A SVITTA- SENIOR  csoport körülbelül 40. tagból áll akik már a nyugdíjas 70.éves életkori átlaggal rendelkeznek,  de akik saját megrendezett előadásukkal már számtalan helyen léptek fel Szlovákiában nem kis sikerrel. A csoportot Tokár Sándor úr alakította 5. évvel ezelőtt. Repertoárjukban szerepelnek vidám dallamok, viccek és paródiák. A vidám és optimista hozzá állásukkal nagyon sok kellemes perceket szereznek a közönségnek.

Az ünnepségen 110. nyugdíjas vett részt, akiknek nagyon tetszet a csoport előadása. A program után a polgármester úr átadta a Falu díjat a helyi Görög katolikus  plébánosunknak Tóth Mihály atyának és helyi lakosunknak Tóth Ilonának a kiemelkedő tevénykenykedésükért a falu javára. Ez után következett a vacsorával egybekötött kötetlen szórakozás. Reméljük, hogy jövőre még több nyugdíjas jön majd el, és élvezik majd a remek délutánt ezen a szép napon ami róluk, nekik szól és amire sokáig fognak emlékezni.


II. SZERDAHELYI NYÁR - 2016. július 22 - 23.

2016 július 22 - 23.-án községünkben megrendezésre került sorrendben másodszor a Szerdahelyi nyár elnevezésű rendezvény, amely két napból ált. Az első nap július 22.-én  puzzle kiállitással kezdődött a helyi kultúrközpont nagytermében, ahol minden látogató megtekinthette a helyi ügyes puzzle rajongók táborának munkáit. A jelenlévők a kiállított képekre leadhatták szavazatukat. A legtöbb szavazatot kapott kép, amelyet Gornyitzki Peter közel 9000 darabból rakott ki, közönség díjjal lett értékelve. A nyertesnek ezúton gratulálunk.

A kiállítást egy koncert követte, amelyet a helyi Zeneiskola tanárai tartottak.

A következő napon július 23.-án kultúrműsorral kezdődött a délután a helyi sportpályán, amelyet a polgármester úr nyitott meg beszédével. Ezt követően fellépett a Borsi mazsorett csoport, a  ,,Mažolky“  egy tánc egyveleggel amit a Pácini nyugdíjasok klubbjának músora követett. A Pácini nyugdíjasok nagy elánnal és szeretettel hozták el nekünk előadásukat ,, Szulejmán kicsit másképpen“ cím alatt, ami nagy siker volt a közönség soraiban. Magukkal hoztak két amatőr fiatal énekesnőt is, akik nagyon szép slágereket adtak elő. Őket követte Balogh Nóra és édesapja Balogh István szintén egy csokornyi slágerrel. A rendezvényen részt vettek kézművesek is, és körünkbe látogatott egy kitűnő fa faragó, Pavol Tomko, aki fúvós hangszereket készít, és színpadunkon egyik saját készítésű hangszerén muzsikált, és énekelt szlovák népdalokat. Következő nagyon színvonalas fellépőnk Štefan Barančík úr – ČIKO csoport tag  Kamenica nad Cirochou-ból egy közel egy órás  country  koncertet tartott, ami nagyon élvezetes volt mindenki számára.

A nagyon gazdag és szórakoztató programon kívül az ide látogatók kipróbálhatták a kézművesség különböző ágait mint például, drótozás, faragás, varrás,  és elkészített tárgyaikat haza is vihették, de lehetőség volt megvásárolni már a kész termékeket is. A gyerekeket számos szórakoztató tevékenység várta : lovaglás, ugráló várak és trampolinok, tánc, zene, lovas kocsikázás a faluban és sok játék, kacagás. A kultúrműsort sztárvendégünk   Hevesi Tamás  zárta mindenki nagy örömére. A fellépése fergeteges és nagyon szórakoztató volt. Az est folytatásában kezdetét vette az utcabál DJ ZSE-LEE közreműködésével.

Rendezvényünket számos helyi vállalkozó is támogatta, akiknek ezúton szívből köszönjük a segítséget.

Nevezetesen:

Zoltán Kollár

MOST – HÍD politikai párt

Pekáreň Judita Gulyásová, s.r.o.

Ladislav Durbák DUTEX

Zelovoc – potraviny Kačiková Judita 

JBD, s.r.o.

VIAGEMO s.r.o. 

Magdaléna Kačiková Magdi Turi Textil

Csaba Tóth ALFA

Štefan Balla Pohostinstvo SPUTNIK

HUYNH NGO THE-NEW LOOK

Agroreál, a.s.

DIVES HORTUS SLOVAKIA s.r.o.

Tokaj Zlatá Putňa, s.r.o.

Zlatica Tóthová – DARČEKY A KVETY

Konfekcia – TEXTIL Kótková Eva

A kétnapos rendezvényünk nagyon kellemes légkörben telt, jó idő volt és reméljük hogy mindenki nagyon jól érezte magát.


 CSALÁDI NAP - 2016. június 18.

Községünkben  2016  június 18. – án megrendezésre került 10:00 órai kezdettel a helyi sportpályán, a Családi nap rendezvény községünk családainak és gyerekeknek, mint ahogyan minden ide látogató vendégnek is. A rendezvényen ugráló várak, vetélkedők, bohóc műsor, szórakoztató szumó  és arc festés várta az oda látogatókat. A finom ételekről és egyéb frissítőkről a helyi Restart polgári társulat és a helyi futballcsapat tagjai gondoskodtak, akiknek ezúton is köszönjük a munkájukat.

   A rendezvény délelőtt vette kezdetét röplabda mérkőzéssel 10 -15 éves fiatalok számára. Ebéd után a gyerekek tulajdonukba vehették az ugráló várakat, és minden nekik szóló vetélkedőben részt vehettek, ahogyan a családok is, és estig számtalan programban volt részük. Délután 15:00 órai kezdettel kicsik és nagyok örömére bohócműsor vette kezdetét.

  Az egész napos rendezvény alatt kellemes zenét szolgáltattunk a szórakozni vágyóknak, és gyönyörű időben zajlottak a vetélkedők: zsákban ugrálás,gránát dobás,ugrálókötél verseny,bólyák közötti szlalomozás,és nem utolsó sorban futballmérkőzés. Az egész napi rendezvény ingyenes volt mindenki számára.

  Az alacsony számú résztvevők ellenére reméljük, hogy a következő családi napra többen jönnek el, hogy lehetőségük legyen jobban megismerkedni egymással és élvezni a kellemes környezetben a szabad napot.


Tűzoltó autó ünnepélyes átadása

2016 május 28.-án került sor községünkben a tűzoltó autó ünnepélyes átadására a Bodrogszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó Szervezetnek. Az ünnepélyt a Polgármester úr Mento Zoltán köszöntőjével nyitottuk. Az autót az országos Tűzoltó szervezet elnöke JUDr. Alex Nejedly generális úr adta át Vladimír Róthnak, a helyi tűzoltók parancsnokának,  s ezt követte az igazgató úr beszéde. Az átadáson részt vettek még: Ing. Jozef Fedorčák ezredes, aki a regionális Tűzoltóság  igazgatója,Ing. Robert Puci a Nemzeti tanács tagja ,Mgr. Rastislav Petrovič a kerületi hivatal elnöke, idősebb Ing. Vladimír Rót,h aki a Kerületi Tűzoltóság  bizottságának alelnöke és nem utolsó sorban Ing. Miroslav Bajusz a kerületi tűzoltóság igazgatóságának alezredese Terebesrol. A Tűzoltók parancsnoka megköszönte a csapat nevében és büszkén vette át a kulcsot a tűzoltó autóhoz. Ezután egy üveg pezsgővel keresztelték meg az autót, hogy a lehető legjobban szolgáljon. Az ünnepélyes átadás után közelebbről is megtekinthették az ott jelenlévők a autót. A gyermekek nagy örömmel ültek bele, és fényképezkedtek le vele. Végül szirénázva és villogtatva tettek egy díszkört az autóval a községben. Nagy öröm volt ez a mai a helyi önkéntes tűzoltóknak, mert végre teljes felszereltséggel vonulhatnak ki segíteni szükség esetén. 


TAJBA –védett terület 50. évfordulója

,, Tajba – zöld oázis a faunának és a flórának.”

Bodrogszerdahelyen 2016 május 25. én természetvédelmi szervezetek találkozójára került sor a Tajba- védett természeti területnek való bejegyzésének 50. évfordulója alkalmából.  A találkozót a községünk szervezte a további szervezetek együttműködésével: Polgári egyesület Fauna Carpatica Kassa, aLatorca védett területének vezetősége Terebes, a Szlovák vizügyi cég Terebes. A találkozón részt vettek a Kerületi környezetvédelmi hivatal képviselői Terebesről, és tisztelt vendégünk Jozef Voskár – volt tudományos munkatárs, aki sokévi munkájával elismerést szerzet a Tajba védett területén élő mocsári teknős megmentésében. A délelőtt folyamán megtekinthetőek voltak az egyes szervezetek kisfilmjei a környező madár és növényvilágról és a Tajbáról és a benne élő mocsári teknősről. A délutáni program a Szlovák televízió archívumából a „ TAJBA – az utolsó menedék” - című film vetítésével folytatódott, amelyben szakemberek mutatták be a kutatási eredményeiket a teknősök életéről, illetve tojás lerakó helyeikről,szokásaikról, valamint a  megmentésükért folyó munkálatok fontosságáról.  Arról beszéltek menyire fontos az emberek erőfeszítése, hogy megmentsük az értékes biotópokat a teknősök szaporodása miatt. Erről beszélt beszédében kitüntetett vendégünk is Jozef Voskár akinek mai napig ez a téma a szívügye.

A TAJBA egyedi a maga sajátos tulajdonságaival Szlovákiában, és példája a mocsári teknősök eredeti élőhelyének. A Bodrog holtága geografikusan észak keleti irányban fekszik Bodrogszerdahelytől. Ez a terület Szlovákiában az egyetlen természetes élőhelye a mocsári teknősöknek és 1966-ban lett bejegyezve a Szlovák nemzeti komissió által Nemzeti természeti rezervátummá.

Ezt a bejegyzést elősegítette sok évnyi munkájával RNDr: Andrej Stollman – ornitológus aki hosszú évek során a Tajba területén lévő faunával és flórával foglalkozott és kutatásait a mocsári teknősökről töbször is publikálta. 

A film levetítése után közös beszélgetésre került sor, ahol a résztvevők próbáltak közös megoldásokat keresni a mocsári teknős és további egyedi állatfajok megmentésére, közös munkával törődni a terület megmentésével és fenntartásával. Továbbá a TAJBA védett területének egy részét átalakítani turisztikai látványossággá anélkül, hogy káros kihatással lenne a környezetre. Hisszük azt, hogy ha ez a sok ember, akiknek nem mindegy a TAJBA és környezetünk jövője összefog, akkor unokáinknak is lesz lehetősége gyönyörködni ebben a természeti kincsünkben, régiónkban.


ANYÁK NAPJA - 2016. május 1.

,,ANYA“. Oly fontos szó, amelyet minden gyermek elsőként mond ki az életében. A szó értelme akkor is világos a gyermek számára, amikor a többi szó jelentőségét még nem érti. Hiszen egy anya az első biztos pont a gyermek életében. Az anya az egyik legdrágább lény, és ezért ünnepeljük világszerte minden második májusi vasárnap az ,,Anyák napját.“

Községünkben 2016. május 1.-én megrendezésre került ez az ünnepség, hogy tiszeteletünket és megbecsülésünket kimutatjuk. Az Alapiskola, a Művészeti iskola tanulói és a helyi Óvoda gyermekei készítettek egy csokrot az édesányáknak és nagymamáknak, amelyet összefontak dalokból, versekből és irodalmi-táncos és zenés összeállításból. A tanulók a pedagógusok vezetése alatt bemutatkoztak különböző irányzatokban a tánc, szavalás, ének és zene terén. Az óvodások felléptek páros tánccal is, ami gyönyörű volt. Ezzel a kedves fellépéssel a gyermekeink által köszöntük meg az édesányáknak és nagymamáknak az ő szeretetüket, törődésüket és a sok áldozatot, amit értünk megtettek.

Az ünnepi műsor után minden jelenlévő kivonult a kultúrközpont elé, ahol együtt felállítottuk a Falusi Májusfát, amit a gyerekek színes szalagokkal díszítettek.  


Tudományos előadás a Magyar Honfoglalásról - 2016 április 7.

Községünkben 2016 április 7-én tartott tudományos előadást Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus aki egyben a magyar Természettudományi Múzeum kutatója. Az előadás címe a ,, Magyar vándorlás és honfoglalás“ volt, amelyben elhangzott több tényező a Kulturaj törzsi gyűléséről, melynek a Bodrogköz a leggazdagabb lelőhelye. Az előadásban, melyre a Kultúrközpont nagytermében került sor, Bíró András Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a törzsek közötti eltérések miatt milyen antropológiai és genetikai kutatásokat folytatnak. A vizsgálatokkal bebizonyosultak azok a feltevések, hogy a magyarság nagyon összetett eredetével messzebre, Közép és Belső Ázsiába vezetnek. Kazakisztánban közel kétezres lélekszámú közösség él, úgynevezett ,,Madjar“ törzs, akik még őrzik a honfoglalás kori szokásokat. Bíró András Zsolt, aki rendkívüli kutatásaival és munkájával érte el eredményeit e témában,  nagyon magával ragadta a közönséget tudományos előadásával amit vastapsal köszöntek meg Bodrogoszerdahelyen.

Reméljük, hogy a jövőben ismét ellátogat községünkbe, és megtisztel minket újjabb élménybeli előadással.


BORKÓSTOLÓ  --  2016. 02.27.

,,Borban az igazság.“

Tisztelt polgárok, tudatjuk önökkel, hogy községünkben 2016.február 27-én megrendezésre került a helyi bortermelők versennyel egybekötött borkóstolója. A Borkóstolót már harmadik alkalommal a község önkormányzata rendezte meg. A kóstoló és verseny előtt  a beszavazott borok degusztációja zajlott, amelyet a zsűri végzett el, összesen - 37 fehér és  16 vörös borból válogattak. A zsűri pontozása után következett a közönség nyilvános kóstolója, amelyen minden jelenlévő polgár személyesen győződhetett meg a borok minőségéről és leadhadta a voksát egy szavazat felyében arra a borra, amely ízlett neki a legjobban. Ezen a borkóstolón részt vettek vendégeink a testvér településünkről Nagypáli -  Magyrországi községből akik szintén hoztak magukkal vendégeket Erdélyből, Gyergyőalfaluból.

A fehér borok kategória győztesei: 1. Helyezett – Krajnik Béla

                                                               2. Helyezett – Balla Dénes

                                                               3. Helyezett – Timko István

A vörös borok kategória győztesei: 1. Helyezett – Géczi Éva

                                                               2. Helyezett – Krajnik Béla

                                                               3. Helyezett – Timko Mihály

A közönség díj győztese – Balla Dénes

 A Borkóstolón nagyon sokan vettek részt, és mindenki élvezettel kóstolgatta a borokat specialitások kíséretében. Fellépett a helyi Női énekkar, valamint Balogh István a helyi Zeneiskola énektanára, ésnem utolsó sorban Jurász József nóta csokorjával. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, és jövőre finom borok és ételek kíséretében újra találkozunk kellemes légkörben.     


2015


Advent

Első angyal

Az égből leszáll az angyal,
Hozzánk szól csengő, szép hanggal.
Figyelj az angyal szavára,
Szívedben legyen alázat.

Égszínkék ruhájú angyal.
Elbűvölően szép arccal.
Ez már az első vasárnap,
Adventnek csendes havában.

*****************

                                                                                                      Simola Teréz Csilla

A IV. adventi gyertya ünnepélyes meggyújtása  - 2015.12.20. 

2015 december 20.án újra öszejöttünk a község adventi koszorújánál, hogy meggyútsuk az utolsó , negyedik gyertyát,  amelyel az Adventi időszak lezárul és eljön a várva várt  Karácsony,  az úr eljövetelének az ünnepe. A Karácsony az év legszebb ünnepe, a szeretet és nyugalom ünnepe. Éppen ezért kellene mindenkinek időt szakítani a családjára, hogy minél több időt töltsünk a szeretteinkel. Hisz a család az mindenki számára fontos, lassítanunk kell ebben a rohanó világban és megpróbálni kiélvezni az ünnep varázsát.

   A jelenlévők üdvözlése után községünk polgármestere egy pár mondattal utalt az ünnep fontosságára, és minden jelenlévőnek, egyben a község lakosságának is áldott, békés karácsonyt kívánt. Miután meggyújtotta a negyedik gyertyát, átvonultunk a görög katolikus templomba, ahol Karácsonyi koncertet adtak a Művészeti iskola tanulói és a Szent Lukács szabadidő központ gyermekei. A Koncert nagy élmény volt, és mindenki a szíve csücskében vitte haza a Karácsony varázsát.


A III. adventi gyertya ünnepélyes meggyújtása - 2015.12.13.

Már sorban a harmadik vasárnapon gyűltünk össze a község adventi koszorúja mellett, hogy meggyújtsuk a harmadik gyertyát is, és hogy megünnepeljük az úr eljövetelének a közelségét. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon egy fehér ragyogó angyal szált le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tartott, amelynek csodálatos ereje volt. Odament minden emberhez, akinek tiszta szeretett lakozott a szívében, s megérintette a fénysugárral. Azután a fény ragyogni kezdett az emberek szemében, amíg át nem járta az egész testüket. Így még az is, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb volt az is átalakult, s megszálta a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

Az egyházaink képviselői megáldották és meggyújtották a harmadik gyertyát az adventi koszorún, ami után az óvodások kultúrműsora és Sykora Miroslav fellépése következett. Megköszönjük a tisztelendő uraknak a közreműködésüket,  a fellépőknek programot, és mindenki részvételét ezen az ünnepélyes délutánon. Reméljük a további adventi időszak is sok békével és szeretettel fog tovább telni.


 A ll. adventi gyertya meggyújtása és a Mikulási ünnepség - 2015.12.6.

A december 6.-dikai szép adventi vasárnap délutánon meggyúlt a második gyertya a község adventi koszorúján. Az ünnepélyes üdvözlő után minden jelenlévő együt imádkozott a tisztelendő urakkal, akik az ima után meggyújtották a második gyertyát. Ezt követte az ünnepi műsor a szlovák tanitási nyelvű alapiskola diákjaitól. A műsor után mindenki bevonult a kultúrház nagytermébe, ahol Mikulási ünnepségen vehettek részt. A gyerekek türelmetlenül várták a Mikulás megérkezését, és az időt kreatív foglalkozásokkal tölthették el, ahol szép karácsonyi díszeket készíthettek. Kis idő múltán végre megérkezett a Mikulás egy képzeletbeli szánon, amit egy rénszarvas húzott és magával hozta az angyalkát, az ördögöt, valamint a Mikulás segítőjét. A gyerekek nagy örömére csomagot is kaptak, de persze aki akart, az elmondhatta a megtanult versét, vagy elénekelhette a kedvenc dalocskáját. Az ördög kicsit megilyeszgette a gyerekeket, de ugyanúgy szórakoztatta is. A csomagok kiosztása előtt minden gyerek részt vehetett családi és szórakosztató  játékokban illetve, Mikulás váró táncban amiket a Szent Lukács szabadidő központ és a Tavirózsák társulata, valamint a kultúrközpont  dolgozói szerveztek meg. Az egész Mikulásváró ünnepség kellemes hangulatban telt el, és mindenki jól érezte magát. A gyerekeknek egy nagy élményben volt részük amit jövőre is újra átélhetnek. 


Az első adventi gyertya ünnepélyes meggyújtása - 2015.11.29.

2015. november 29.-én községünkben sor került az első adventi gyertya ünnepélyes meggyújtására a község Adventi koszorúján. A kultúrközpont vezetője, Belász Lucia ünnepélyes köszöntője után egyházaink képviselői megáldották a koszorút, és ezt követte a Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjainak kultúrműsora.  

Mit is ünnepelünk Karácsonykor, mire várakozunk advent idején? A Karácsonyt kicsik és nagyok egyaránt várják. A kicsik sok ajándékot, a nagyok pihenést, nyugalmat remélnek tőle. Még ha nem is világos mindenki számára egyértelműen a Karácsony üzenete, mégis valami szelíd, nyugodt érzés, maga a szeretet árad belőle.

Kétezer éve Betlehemben, egy pajtában született meg Jézus. Kereszthaláláig tanított, gyógyított, csodákat tett és segített az embereken. Az ő eljövetelét ünnepli a keresztény világ mind a mai napig Karácsony ünnepével. Az ünnepre való készülődés időszaka, az Advent, amely a szentestét megelőző négy hét.

Az Advent a latin adventus szóból származik, jelentése eljövetel, megérkezés. Ennek az időszaknak a varázslatos hangulatát nemcsak a Karácsonyi várakozás keresztény mitológiája alakította ki, hanem a téli sötétségben a melegre, a fényre, a megújuló életre vágyódás ősi izgalma is.

Az első, napjainkban is ismeretes Adventi koszorú a 19. század közepén jelent meg, és egy német lelkész készítette el. Habár eleinte a 24 gyertyából álló koszorúk voltak az elterjedtek, ezt viszonylag hamar felváltotta a négy gyertyás változat, jelképezve a négy adventi vasárnapot.  A kör alakú koszorú Isten örökkévalóságát, a zöld színek az örök életet, míg a gyertyák fénye Jézust, mint a "világ világosságát" jelképezik.

Ehhez kapcsolódóan mondják, hogy az Adventi-koszorún ilyenkor azért gyújtanak meg hétről hétre több gyertyát, hogy Karácsonyra legyen világosság ott, ahol Jézust várják.

A program után a jelenlévőknek forró teával, illetve forralt borral kedveskedtünk. Reméljük, hogy a jövőheti, azaz második gyertya gyújtására is ilyen sokan eljönnek.  December 6-án kisérő programként kerül megrendezésre a Mikulási ünnepség, amire szeretettel várunk minden gyermeket és felnőttet egyaránt.

Adjuk hát át magunkat alázattal és lelki békével a varázslatos Adventi időszak  várakozásának.


,,Öleljük hát az öregséget a szívünkre és szeressük, tele van gyönyörűséggel! ´´

                                                                                                     Lucius Annaeus Seneca

Nyugdíjas nap - 2015.10.23.

Szép hagyománnyá vált Bodrogszerdahelyen a Nyugdíjas nap megszervezése. Minden éven októberben kerül sor a rendezvényre, amelyet az Idősek Világnapja ösztönzött. Idén október 23.-án a helyi önkormányzat megrendezte az időseknek és szép korúaknak. Ebbe a csoportba tartozik körülbelül 400  Bodrogszerdahelyi lakos. Nekik volt megrendezve ez a szép ünnepély, amelyre az Óvoda növendékelyi és a Művészeti iskola tanulói készültek egy kultúrális csokorral.  A program előtt a Polgármester úr köszöntötte a nyugdíjasokat  a szép ünnep alkalmából és köszöntőjében utalt arra, hogy milyen fontos odafigyelni az idősekre, és a törődésük fontosságára, bár csak egyszer évente ünnepeljük meg őket. Megköszönjük a sok jótanácsot, és becsüljük a tudásukat és tapasztalatukat, amelyeket átadnak a fiatal generációnak. Nagy örömünkre szolgál a tény, hogy a sok dolgos, és aktív éveik után velünk eggyüt ünneplik meg ezt a szép ünnepet. A köszöntő és a program után sor került a Falu díjának átadásasára, amelyet  Gál Ilona és elhunyt Bányácski Jolán kapott meg. Az elhunyt díját a férje vette át. Ezt követve pohárköszöntőt mondott a Polgármester úr, amely után megvendégelés és kötetlen szórakozás részesei lehetett  a közel 150 megjelent résztvevő. Mindenki nagyon jól érezte magát, és kellemes hangulatban telt el a délután. Kívánunk minden szépkorú, és nyugdíjas polgárunknak nagyon sok egézséget és boldogan eltöltött éveket a szerettei és családjai körében.


MOST  -  HÍD   KAMPÁNY 2015. október 16.

Tisztelt polgárok, engedjék meg, hogy informáljuk önöket, hogy községünkben péntek este 2015 október 16.-án a helyi kultúrközpontban egy rendezvényre került sor. A rendezvény a  Most – Híd politikai párt választási kampánya volt a parlamenti képviselőkkel az élen, nevezetesen: Bugár Béla, Solymos László és Jakab Elemér. A kampány lényege az volt, hogy informálja a nyilvánosságot a párt céljairól, amik maximálisan hozzá járulnak a polgári közösség felépitéséhez, amelyben minden polgártársunknak jobb életre van lehetősége. Ahol a működő ekonómia lehetővé teszi a jobb életet a különböző régiókban is, hogy Szlovákia legyen szilárd része Európának. A párt kimagasló prioritásai közé tartoznak a következő feladatok: 

  - az állam hosszútávú gazdasági fejlődése

  - a stabil jogállam elérése

  - nemzeti kissebségekkel való eggyütműködés erősítése

  - mélyszegénységbe élők kiemelése a sociális szférában

  - az iskolák és kórházak minőségének fejlesztése

  - törekvés a további jó kapcsolat tartásra a Visegrádi négyessel és NATO Tagállamaival.

  A teljes párt programját  a WWW.POLGARVIZIO.SK  oldalon olvashatják el.

A kellemes hangulatról a zenei világ  meghivott vendégei gondoskottak, nevezetesen : Keresztes Ildikó előadóművész, énekesnő és Peter Srámek fiatal énekes, akik fergeteges hangulatot teremtettek a jelenlévők között. A két előadás között bemutatkoztak a képviselők és beszélgetésre nyílt lehetőség, ahol megválaszolásra került minden feltett kérdés. Az este kellemes hangulatban telt és mindenki jól érezte magát.


SZERDAHELYI NYÁR - 2015. augusztus 22.

Községünkben 2015 augusztus 22-én megrendezésre került a  "Szerdahelyi nyár" elnevezésű ünnepség, amelyet a helyi önkormányzat és a képviselő testület szervezett. Az ünnepség a helyi sport pályán zajlott, ahol a színpadon különböző kultúrális műfaly váltotta egymást. A program elkezdése előtt barátságos futball mérkőzést játszott le a helyi és Pácini öregfiúk csapata, és ezt követte a röplabda a kis pályán. A gyerekeknek is lehetőségük volt a mini Buble Gumm focit kipróbálni, ami szórakoztató volt a játékosok és nézők számára egyaránt. Gyerekeknek a rendelkezésükre ált az ugráló vár és trambulin is. Az ünnepélyes műsort a Magyarországi mazsorett csoport kezdte el miután a Polgármester úr beszédet mondott. A beszéd után felléptek Folklór, tánc  illetve éneklő csoportok és a programot folytatták a modern tánc táncosai. A kultúr műsor több mint két órán keresztül tartott a szervezők, nézők  és fellépők elégedetségére.  Az ünnepség alatt kisérő programként minden érdeklődőt szeretettel vártak a  kézművesek, akik bemutatták szakmályukat és kézműves foglalkozást tarottak a gyerekeknek és érdeklődőknek ajándék elkészítésében, szalvéta illetve drótos technikával. A finomságokról és hütött italokról az árusok gondoskodtak és a polgárok megkóstolhatták a lecsófőző versenyben elkészült lecsókat is. A programok után a Polgármester úr át adta a győztes csapatoknak a kupákat és a dijakat. Az est további részében felléptek a zenei együttesek a "Napraforgó", amely nosztalgikus dalokat játszott, ezt követte a kassai "Kvety v podpaží" pop együttes amely a fiatalok örömére lendületesebb műfallyal örvendezte a közönséget. A koncertek után elkezdődött az utcabál DJ Zse-Lee Zselinszky vezénylésével, aki hajnalig szórakoztatta a mulatni vágyókat. Az egész nap kellemesen és jó hangulatban telt

                                  Köszönjük az összes támogatónak, akik hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez.


INTEGRÁLT ERŐK NAPJA - 2015. június 5.

Községünkben  2015. június 5.-én gyakorlati  bemutatót tartottak az Integrált szervezetek a helyi alap iskola diákjainak,az óvoda gyerekeinek és a község polgárainak. A gyakorlati bemutató a kiképzett rendőrkutyák bemutatójával kezdődött. A folytatás részeként két személyautó összeütközését imitálták, ahol az egyik autó kigyulladt és a másikba a súlyosan sérült sofőr beszorult. A szemtanúk közül a szlovák nyelvű alapiskola egyik diákja jelentette a balesetet. A tűzoltók, mentősök és a rendőrök együtt érkeztek a helyszínre, ahol azonnal megkezdték a mentést. A bodrogszerdahelyi önkéntes tűzoltók parancsnoka két csoportra osztotta az embereket, ahol az egyik csapat, a Kerestúri önkéntes tűzoltók megkezdték az égő gépkocsi oltását, és a másik a sérültek mentését összedolgozva a kassai gyorsmentők csapatával. A helyszínt a bodroszerdahelyi rendőrök biztosították. A sikeres mentés és a tűz eloltása után az alapiskolák diákjai, az óvodás gyerekek, de a nézőközönség is körbemehetett a helyzínen és megszemlélhették a mentőautó belsejét, a gyerekek kipróbálhatták a tűzoltást is.  A bemutató nagyon jól sikerült, mindenki nagyon élvezte és tanulságos volt.


MAJÁLIS - 2015. május 24.

Május talán az év legszebb hónapjaa hosszú sivár hideg hónapok után újra éled a természet, ami az embereket jó kedvre deríti, amikor már az időjárás is megengedi, hogy az időnk nagy részét a szabadban töltsük. Ahol jó kedv van, onnan nem hiányozhat az ének, a zene és a tánc sem.

A szabadtéri programok, grill partik és a Majálisi ünnepségek széles skálája nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra.

A mi községünkben idén is megrendezésre került a Majális 2015. május 24-én, amelyen a lakosoknak lehetőségük nyílott arra, hogy egy délutánra elfelejtsék a problémáikat, kicsit megpihenjenek és szórakozzanak . A Majális az Alsó úton vette kezdetét a felújított kilátótorony átadásával, amelyet a Szlovákiai Ornitológiai Intézet természetvédői biztosítottak a községünknek. A kilátótorony, amely a Bodrog folyó holtágánál van, kilátást nyújt a vízi világra, madarakra, növényzetre és a gyönyörű természetre. A toronyra elhelyeztek egy információs táblát is térképpel, ami elvezet minden kedves érdeklődőt a helyi nevezetességekhez / Vécsey kastély/ és természetvédelmi területekhez /Tajba, Tarbucka/.

Az ünnepélyes átadás után a jelenlévők átvonultak a kastély udvarára ahol megkezdődött

a Majálisi ünnepség. Minden jelenlévőnek kellemes időtöltésre nyílott lehetősége, ahol finom ételekkel, ínyencségekkel és hűtött italokkal szolgáltak az árusok. Mindehhez kellemes zenei kíséret szólt.

A gyerekek és ifjúság számára is volt bőven program, többek közt kipróbálhatták kézügyességüket a kézműves foglalkozásokban, szórakozhattak az óriás csúszdán, trambulinon és ugráló váron, akinek pedig volt bátorsága, kipróbálhatta a lovaglást is. A Majális nagyon jó hangulatban telt és az esti lampion felvonulással zárult, amin mindenki részt vehetett. A gyerekek és felnőttek együtt vonultak végig a község utcáin és visszatértek a kastély udvarra, ahol még tovább szórakozhattak kellemes zene mellett.

Az időjárás is kitartott, aminek nagyon örültünk és jövőre is sok szeretettel várunk mindenkit.  


ANYÁK NAPJA

,,ANYA“. Oly fontos szó, amelyet minden gyermek elsőként mond ki az életében. A szó értelme akkor is világos a gyermek számára amikor a többi szó jelentőségét még nem érti. Hiszen egy anya az első biztos pont a gyermek életében. Az anya az egyik legdrágább lény, és ezért ünnepeljuk világszerte minden második májusi vasárnap mint az ,,Anyák napját.“

Községunkben is ezen a vasárnapon megrendezésre került ez az ünnepség, hogy tiszeteletünket és megbecsülésünket kimutatjuk. Az Alapiskola és Múvészeti iskola tanulói, és a helyi Óvoda gyermekei készítettek egy csokrot az édesányáknak és nagymamáknak amelyet összefontak dalokból,versekből és irodalmi-táncos és zenés összeállításból. A tanulók a pedagógusok vezetése alatt bemutatkoztak különböző irányokban a tánc, szavalás, ének és zene terén. Felléptek folklór műsorral és zongora játékokkal is.

A kultúrműsort egy közös ének zárta a Múvészeti iskola ének kórusa előadásával. Ezzel a kedves fellépéssel a gyermekeink által köszöntük meg az édesányáknak és nagymamáknak az ő szeretetüket törődésüket és a sok áldozatot amit értünk megtettek. Az ünnepség végén minden anyuka és nagymama ajándékba kapott egy szál virágot a helyi önkormányzattól.   


A KÖNYV NAPJA

 ,,A könyvek és a tapasztalatok együtt alakítják a lelket.”

                                                                              Radnóti Miklós

A könyv napja alkalmából a községünkben 2015 április 23-án megrendezésre került a könyvet és olvasást  szerető lakosság számára a LILIUM AURUM könyvkiadó könyv kiállítása és vására, egybekötve író- olvasó találkozóval nevezetesen- Hodossy Gyulával, Szászi Zoltánnal és Vida Gergelyel. A vendégeket Hodossy Gyula  költeményével üdvözöltük, amelyet helyi lakosunk, Gál Ilona adott elő.

A találkozó két órán keresztül lekötötte a jelenlévőket, akiknek alkalmuk volt személyesen beszélgetni az írókkal és feltenni nekik kérdéseiket. Az írók bemutatkozásuk után  beszéltek saját alkotásaikról, amelyekből néhány példányt elhoztak, és lehetőség nyílt a megvételükre. Az egész találkozónak megvolt a maga meghitt varázsa és mindenki jól érezte magát. A helyi könyvtár is vásárolt a kiadótól új könyveket az olvasni vágyóknak.

A beszélgetés végén író vendégeink szívesen dedikálták a megvásárolt könyveket, és mindenki kellemes lelki élményekkel távozott.

A FÖLD NAPJA - 2015. április 22.

A Föld napja amely minden évben megrendezésre kerül világszerte fontos nap az egész bolygó számára. Modern felfogásban mondhatjuk, hogy ez egy ekológikusan motivált ünnep,amely felhívja az emberek figyelmét a környezet védelmi hiányosságokra és fontosságára, amik napjainkban nagyon fontosak. Ezen a napon mindenkinek sokszorosan kellene tudatosítani a föld értékékeit és szépségeit .

A föld napja alkalmából 2015 április 22-én a községünkben megrendezésre került egy rendezvény,amelyen részt vettek az óvoda, az alapiskola tanulói és községünk lakosai, mindenki akinek fontos a földünk sorsa.

Az ünnepséget a diákok kezdték el műsorukkal ami egy videó vetítésével folytatódott. A rövid de tartalmas és tanulságos videóval felhívtuk a jelenlévők figyelmét a bolygónk szépségeire és a környezet védelem fontosságára.

A program nagyon jól sikerült és örültünk a sok részvevőnek a bolygónk megmentésének támogatásában.

Ez után a részvevők át sétáltak az alsó utcára ahol elültettek négy fát a következő nemzedék részére. A Föld napja alkalmából rendezett ünnepségeknek szerte a világon az alap gondolata az hogy mindenkinek elkellene gondolkodnia arról, hogyan tudna hozzá járulni az egyensúly megtartásához a földön, és tudatosan használni a föld készleteit ahelyett hogy felesleges károkat okozna a felelőtlen gazdálkodásával.

Reméljük tehát hogy a kék bolygónk megmarad továbbra is szép és tiszta othonnak a következő nemzedéknek. 


HO2 KIÁLLÍTÁS - 2015. április 11.

Községünkben megrendezésre került egy nagyon érdekes kiállítás a Márai Gimnázium tehetséges diákjainak műveiből. A kiállítás 2015 április 11. én a HO2 megnevezés alatt lett bemutatva. Megnyitotta Forgács Miklós dramaturg, aki bemutatta a négy diákot is nevezetesen:  Tóth Emese aki a községünk lakosa, Szitás Veronika, Janitor Kristóf és Maruscsák Dávid. A diákok több művészeti ágazatban mutatkoztak be.

A kiállítást egy interaktív vetítéssel kezdték meg, ami nagyon érdekes volt és a zenei aláfestéssel nagyon látványos is. Olyan volt a hatása mintha egy nagy kaleidoszkópot néznénk. Forgács Miklós a bemutatkozás során utalt a kiállítás lényegére és arra hogy mi a jelentősége a diákok munkáinak.

Elhangzott egy monológ amiben a titkok felfedezéséről beszélt, amik zárt ajtók mögött várnak arra, hogy amikor az ajtókat kinyitjuk a titkok áttranszformálódnak rajtunk keresztül a valóságba és az emberek megismerik a szobákban az élet ritmusát, mozgását és a színeket úgy ahogyan az tükröződik a víz hullámaiban, legyen az tomboló folyó, vagy vidám patak, illetve a földre leszálló mindent eltakaró ködfüggöny. A valóságban szeretett volna rámutatni az élet fontosságára a dolgokra, amikkel minden nap kapcsolatba kerülünk, amik együtt valamilyen fúziót alkotnak a föld és az ég között.

A víz nem csak egy természeti elem hanem a víz az maga az élet! Szükségünk van rá és víz nélkül minden elpusztulna a földön. Elég, ha megöntjük a füvet, a virágokat és fákat, de legfontosabb hogy mindenki szembesüljön azzal a ténnyel, hogy menyire fontos a víz!

A kiállítás címe is valójában az átalakult vízről szól. A diákok munkái sokszínűsége fotókban, installációkban, 3D művekben és interaktív projekciók kialakításában nyilvánult meg, de az összes műnek egy üzenete volt, az élet fontossága a bolygónkon, amit a víz jelent. A víz az emberiség kincse és öröksége, amire vigyáznunk kell, mert a mindennapi élet része. Több formája is van mint a folyók, patakok és tavak. Az előadás végén Forgács Miklós dramaturg elő adott egy verset Bertók Lászlótól:

Az ember és a víz eggyé válásáról. A vers után teret adott a látogatóknak a művek megtekintéséhez és vélemény hozzászólásához. Kis frissítő várta a látogatókat, és mindenki nagyon kellemes művészi élménnyel távozhatott. A kiállítás annak ellenére, hogy nem tolongtak az emberek az ajtónál, jól sikerült és a kultúrközpont nagytermét betöltöttük várakozással és érdeklődéssel.

Reméljük, hogy a jövőben is lesz részünk ilyen érdekes és tanulságos előadásokban, amik az emberek lelkét simogatva belopóznak a szívűnkbe.