Jelen

Bodrogszerdahely Kassa megye Tőketerebesi járásának legnagyobb községe. Területe 170 hektár. Tengerszint feletti magassága 101 m. Községünk lakosainak száma jelenleg 2383 fő.

Bodrogszerdahelyt 58%-ban magyar, 40 %-ban szlovák, 1-1% -ban pedig ukrán és roma nemzetiségűek lakják.  Vallás tekintetében római katolikus, görög katolikus, református és jehovista vallásúak vannak.

A munkanélküliséget tekintve községünk közel 30%-a munkanélküli. Járásunkban sajnos nagyon kevés munkalehetőség van, ezért a lakosok egy része külföldön – Ausztiában és Csehországban vállal munkát. Önkormányzatunk pályázatok segítségével próbál a helyi lakosonak munkát adni. Az ő munkájuk által szépül  a település. A belvízeelvezető árkokat igyekszünk kitisztítani, a közterületeket karban tartani, temetőket és közterületeket rendeszeresen kaszálni.

A faluban helyi szervezetek műkődnek, mint pl. a Helyi asztalitenisz klub, Futbal Klub, Restart polgári társulat, Tavirózsák társulata, Helyi horgásztársulat, Helyi vöröskereszt szervezet és a Helyi méhésztársulat.

A község kataszterének egy részét helyi mezőgazdászok művelik. Főleg klasszikus mezőgazdasági földművelést folytatnak. Termesztenek búzát, árpát, kukoricát, némelyikük dinnyét és káposztát.

Községünkben vasútállomás, és rendszeres autóbuszjárat van. Iskola és óvoda is működik. A Magyar Tanítási Nyelvű alapiskolát 112 gyerek látogatja. A Szlovák Tanítási Nyelvű alapiskolában 125 gyerek tanul. Iskoláink a 21. században elvárható műszaki színvonalon berendezett és korszerű felszereléssel ellátott tantermekben adnak otthont községünk illetve a környező falvak gyermekeinek. Az óvoda egész napos, a tanítás szlovák és magyar nyelven egyaránt zajlik. Jelenleg 53 kisovis látogatja. Községünkben található a Szent Lukács szabad idő központ is amit a helyi Római katólikus egyház üzemel a gyerekek számára.

A közellátást a községben található számos élelmiszerüzlet és vegyeskereskedések boltja látja el. Ezen kívül található még orvosi rendelő, ahol gyermekorvos, felnőtt háziorvos és fogorvos is rendel. 2 gyógyszertár, virágüzletek, ruhás üzletek, ipari kereskedés, kertészet, cukrászda, gyors étkezde, hentes üzlet, kozmetikai szalon, fodrászat és vendéglátói egységek üzemelnek.

Ezen kívül posta, rendőrség és önkéntes tűzoltó egyesület is működik amelynek a hozzá tartozó helységeit bővitettűk , és ezek a falubelieknek és a környező falvak polgárainak nyújtanak mindennapi szolgáltatást.

Bodrogszerdahely kulturális élete is rendkívül színes. Szeretnénk a hagyományokat megőrizni és  igyekszünk azt átadni a következő generációnak, ezért kultúrműsorainkkal próbáljuk úgy a fiatalabb, mint az idősebb korosztályt is szórakoztatni. Minden évben megünnepeljük a Föld napját, a Könyv napját, az Anyák napját, Falunapot tartunk, minden év októberében Nyugdíjas napot szervezünk a falu nyugdíjasainak, decemberben a gyerekekkel Mikulást ünneplünk, Adventkor pedig minden vasárnap a falunk lakosaival közösen gyújtjuk meg az Adventi gyertyát.

Községünk egyik ékessége a Vécsey kastély, amelyet 1700-ban Vécsey báró építtetett. Jelenleg a kastély községhivatalként működik. Az építkezési és anyakönyvi hivatal is itt székel.

A faluban Nyugdíjas otthon is működik, ami 2012-ben nagy rekonstrukción esett át. Ez az épület az 1700-as években az Orosz család kastélya volt. Jelenleg 40 nyugdíjasnak ad otthont.

A falu központjában könyvtár üzemel diákok és felnőttek részére egyaránt. 2015 –ben egy kulturális információs központot hoztunk létre, amely szintén a falu központjában található. Ennek a központnak a létrehozásával biztosítani szerettük volna a lakosság számára az információk aktualizálását és ingyenes információ nyújtást községünkről és környékéről, helyi illetve külföldi polgároknak.

Nagy beruházás volt a község közvilágításának a rekonstrukciója, amit szintén a 2015-ös év tett lehetővé. Ez a rekonstrukció pályázattal elnyert állami támogatásból és önrész hozzájárulásával valósult meg.

A 2016-os évben is igyekeztünk lehetőség szerint folytatni a felújítási munkálatokat. Márciusban az óvoda étkezdéjének rekonstrukciója valósult meg, augusztusban pedig az iskola étkezdéjének tetőszerkezete lett újrafedve.

Jelenleg a Községhivatalként működő Vécsey kastély tetőszerkezetének rekonstrukciója zajlik, amelyet állami támogatásból és önrészből valósítunk meg.

Folyamatosan igyekszünk a falu tűzoltóállomásának raktárkészletét is bővíteni.

2016. május 28.-dikát örömünnepként könyveljük, ugyanis ezen a napon községünk hosszú várakozást követően a Szlovák minisztériumtól tűzoltóautót kapott, ami azóta is szolgálja falunk és a környező falvak polgárait.  

Összefoglalva azt mondhatom, hogy községünk az elsorvadás helyett komoly fejlődésnek indult. A feltételek adottak, hogy a falu fejlődése tovább folytatódjon, és hogy mindannyian közösen büszkék lehessünk településünkre.

Hivatalok: Község hivatal,Sociális és munkaűgyi hivatal,Kultúr és Információs központ.

Közszolgáltatói szervek: Rendorség, Posta, Autoiskola, Konyvtár, Kulturális Információs kozpont.

Eggyesületek: Önkéntes tűzoltó állomás, Helyi fotbal klub,Helyi horgász társulat, Helyi Vörös kereszt eggyesület, Szlovákiai méhészek társulata, Községi asztali tenisz klub.

Közlekedés: Vasút állomás, Helyi busz járat a környező falvakba és városokba is, TAXI szolgálat.

Élelmiszer üzletek: Jednota, Milk Agro, Fresh, CBA

Vegyes áru: ALFA, Vas és épito anyagok, DIVES HORTUS-kertészet

Négy Virág uzlet, három vendéglátói egység, két gyógyszertár, két épitőipari űzlet,Temetkezési vállalat, Galantéria, Pizzéria, Gabi Gyros, Szépség szalon, Köröm stúdió, Báró étterem, NONSTOP élelmiszer űzlet, Zálogház, Cukrázda,Lottó feladó, Vas felvásárló, Konfekció és Textil űzlet, Turkáló, Kút mester, Tetőfedő, Háztartási űzlet, Ázsiai centrum, Hús és húsáru,Kozmetikai szalon, két Fodrászat, Autószerelő és Autóalkatrészek.